Почињу додјеле Нобелових награда за 2021. годину

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Добитници Нобелових награда за 2021. годину почеће данас да примају награде, а оне ће им због пандемије корона вируса бити уручене на локалним церемонијама.

Корона вирус је другу годину за редом спријечио да се одржи традиционални свечани банкет у Стокхолму коме присуствују добитници награда из хемије, физике, медицине, књижевности и економије, наводи агенција АП.

Нобелова награда за мир додељује се одвојено у главном граду Норвешке, Ослу. Лауреат за књижевност Абдулразак Гурна први ће добити награду на свечаности у резиденцији шведског амбасадора у Лондону.

Танзанијски писац добио је у октобру Нобелову награду за романе који се баве утицајем миграције на појединце и друштва. Гурна је одрастао на острву Занзибар и стигао је у Енглеску као 18-годишњи избеглица 1960-их, а своја искуства је користио за 10 романа, укључујући "Сећање на одлазак", "Пут ходочасника", "Загробни животи" и "Рај".

Гурна је казао да феномен миграција "није само моја прича, то је феномен нашег времена.'''' Научници Сјукуро Манабе из САД, Клаус Хаселман из Немачке и Ðорђо Париси из Италије су добитници Нобелове награде за физику за 2021. годину због "револуционарног доприноса разумевању сложених физичких система".

Три научника са водећих америчких универзитета добили су Нобелову награду за економију, Канађанин Дејвид Кард, Американац Џошуа Енгрист и Холанђанин Гвидо Имбенс. Више церемонија биће одржано током целе недеље у Немачкој и Сједињеним Државама. У петак, на годишњицу смрти оснивача награде Алберта Нобела одржаће се свечана церемонија у градској кући Стокхолма за локалну публику.

Нобелова награда долази са дипломом, златном медаљом и новчаном наградом од 1,15 милиона долара, која се дели ако има више добитника. Нобелова награда за мир додељује се у Ослу, јер је Нобел тако желео, подсећа АП. У Ослу ће бити одржана церемонија за добитнике, новинаре Марију Ресу са Филипина и Дмитрија Муратова из Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана