Počinju dodjele Nobelovih nagrada za 2021. godinu

Tanjug
Foto: Ilustracija

LONDON - Dobitnici Nobelovih nagrada za 2021. godinu počeće danas da primaju nagrade, a one će im zbog pandemije korona virusa biti uručene na lokalnim ceremonijama.

Korona virus je drugu godinu za redom spriječio da se održi tradicionalni svečani banket u Stokholmu kome prisustvuju dobitnici nagrada iz hemije, fizike, medicine, književnosti i ekonomije, navodi agencija AP.

Nobelova nagrada za mir dodeljuje se odvojeno u glavnom gradu Norveške, Oslu. Laureat za književnost Abdulrazak Gurna prvi će dobiti nagradu na svečanosti u rezidenciji švedskog ambasadora u Londonu.

Tanzanijski pisac dobio je u oktobru Nobelovu nagradu za romane koji se bave uticajem migracije na pojedince i društva. Gurna je odrastao na ostrvu Zanzibar i stigao je u Englesku kao 18-godišnji izbeglica 1960-ih, a svoja iskustva je koristio za 10 romana, uključujući "Sećanje na odlazak", "Put hodočasnika", "Zagrobni životi" i "Raj".

Gurna je kazao da fenomen migracija "nije samo moja priča, to je fenomen našeg vremena.'''' Naučnici Sjukuro Manabe iz SAD, Klaus Haselman iz Nemačke i Ðorđo Parisi iz Italije su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za 2021. godinu zbog "revolucionarnog doprinosa razumevanju složenih fizičkih sistema".

Tri naučnika sa vodećih američkih univerziteta dobili su Nobelovu nagradu za ekonomiju, Kanađanin Dejvid Kard, Amerikanac Džošua Engrist i Holanđanin Gvido Imbens. Više ceremonija biće održano tokom cele nedelje u Nemačkoj i Sjedinjenim Državama. U petak, na godišnjicu smrti osnivača nagrade Alberta Nobela održaće se svečana ceremonija u gradskoj kući Stokholma za lokalnu publiku.

Nobelova nagrada dolazi sa diplomom, zlatnom medaljom i novčanom nagradom od 1,15 miliona dolara, koja se deli ako ima više dobitnika. Nobelova nagrada za mir dodeljuje se u Oslu, jer je Nobel tako želeo, podseća AP. U Oslu će biti održana ceremonija za dobitnike, novinare Mariju Resu sa Filipina i Dmitrija Muratova iz Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana