Невjероватне моћи британске краљице

Агенције
Невjероватне моћи британске краљице

Да ли сте знали да се краљици Елизабети не може судити? Да има личног пjeсника, ком се плаћа у алкохолу и да је власница свих лабудова у Британији?

 

Тачно је да је улога краљице Велике Британије углавном церемонијална, али Елизабета II и даље има велику моћ.

Неки аспекти те моћи су показатељ тога да свијет још није одустао од монархије, а неки су у најмању руку бизарни.

Краљица је власница свих лабудова на Темзи

Технички, сви необиљежени лабудови припадају Краљици иако Круна демонстрира своју улогу само у одређеним дијеловима Темзе.

Данас се та традиција огледа у јединственом обичају хватања и прстеновања лабудова, који се потом поново пуштају у дивљину. “Лове” их стручњаци обучени у традиционалне униформе у пратњи званичног обиљеживача.

Краљица је власница свих делфина у британским водама

Сви китови и делфини који пливају око Острва у власништву су суверена и то према одлуци из 1324. године када је Британијом владао Едвард II.

Краљица може да вози без возачке дозволе

Возачке дозволе се издају у краљичино име, а она остаје једина особа у Уједињеном Краљевству којој није потреба дозвола да вози, нити њена кола морају имати регистарске таблице.

Краљица се одлично сналази за воланом, будући да је научила да вози још током Другог свjетског рата, када је управљала возилом хитне помоћи. Захваљујући доброј обуци, умије да замијени и свјећице.

Краљица има два рођендана

Када сте монарх једне државе, један рођендан није довољан. Краљичин званични рођендан слави се једне од субота у јуну, иако је њен стварни рођендан 21. април.

Краљица посједује приватни банкомат

У подруму Бекингемске палате инсталиран је банкомат из чисто практичних разлога. Краљица има картицу банке Coutts, једне од најпрестижнијих у Британији.

Краљица има личног пjесника

Пjесник лауреат је почасна титула коју Британско друштво додjељује пjеснику “чији је рад од националног значаја”. Кад је та титула први пут уведена, краљичин пjесник добијао је 200 фунти годишње и бутељку вина. Сада лаурет добија буре шерија.

Краљица има могућност да сруши аустралијску владу

Будући да се налази и на челу Аустралије, краљица има одређену надмоћ у односу на владу те земље. На примjер, 1975. краљичин представник у тој земљи сер Џон Кер отпустио је премијера, а три сата касније и парламент. Избори су морали да се у цијелости спроведу.

Осим Велике Британије и Аустралије, краљица влада Антигвом и Барбудима, Бахамима, Барбадосом, Белизеом, Канадом, Гренадом, Јамајком, Новим Зеландом, Папуом Новом Гвинејом, Сент Китсом и Невисом, Светом Луцијом, Сент Винсентом и Гренадинима, Соломонским острвима и Тувалуом.

Сви су чланови Комонвелта, односно, некадашње британске колоније.

Она је и на челу цркве

Краљица Елизабета II је и на челу Англиканске цркве коју је установио краљ Хенри VII након одвајања од католичанства у 16. вијеку.

Њена званична титула је “бранитељка вјере и врхунски владар Англиканске цркве”. Она такође има моћ да поставља бискупе и надбискупе.

Занимљиво је да насљедници круне не могу бити друге вјероисповести. На примјер, ако би принц Чарлс пожелио да пређе на ислам, не би могао да наслиједи трон.

Краљица има и одређена историјска права и привилегије. Ево неких од њих:

  • Војвода од Атола мора да ружама поспе стазу којом краљица пролази сваки пут кад му она то затражи. Посљедњи пут то се десило за вријеме владавине краљице Викторије. Није познато да ли руже морају бити неке одређене боје.
  • Ако краљица прође поред Кидвели замка у Велсу, кућепазитељ јој мора понудити заштитника у пуном оклопу. Истини за вољу, замак је руина, па се ово правило не примјењује.
  • Власник Фолиса мора испоручити, на захтјев, грудву снијега у сред љета.

Град Глочестер плаћа кориштење краљевске земље прављењем џиновске пите од меса јегуље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана