Истраживање: Око 79 одсто старијих је усамљено

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Пружање конкретне подршке старијим људима у обављању свакодневних активности, попут куповине намирница, од суштинског је значаја за смањење усамљености на простору источне Европе.

То је показало данас представљено истраживање Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА) и Универзитетског колеџа у Лондону.

Осам од десет старијих људи, односно 79 процената, сматра да је умјерено или изузетно усамљено, наводи се у истраживању спроведеном средином 2021. године међу особама старости од 65 до 85 година у шест земаља и територија источне Европе.

Директорка УНФПА за источну Европу и централну Азију Ђулија Валезе истакла је да усамљеност представља велики ризик за физичко и ментално здравље старијих људи и подрива напоре у промоцији здравог и активног старења.

„Ово истраживање нам помаже да боље разумијемо факторе ризика за усамљеност и пронађемо начине како бисмо смањили учесталост усамљености у старијој доби. Пандемија ковида-19 је усмјерила пажњу на проблеме са којима се суочавају многи старији људи, али и пружила прилику за суочавање са усамљеношћу и напредак у стварању друштава за све генерације”, додала је она.

Како се наводи у источној Европи становништво убрзано стари због продуженог животног вијека, ниске стопе фертилитета и високе стопе миграција.

Додаје се да је кључно да се људима осигура добро здравље у старости, као и активно учествовање у друштвеним активностима.

Професорка на Универзитетском колеџу у Лондону која је водила истраживање Тара Кек истиче да је недостатак конкретне подршке значајан фактор ризика за усамљеност.

Она наводи да је то јасан показатељ потребе за будуће укључивање у рјешавање изазова усамљености међу старијим особама.

"Праћење ових показатеља може дати прави смјер подршци здравом старењу људи у региону“, додала је она.

Фактори ризика за усамљеност су и недостатак друштвених контаката, недостатак особе са којом би се проводило пријатно вријеме и низак ниво социјалног самопоуздања.

Истраживање је показало одређену повезаност између нивоа емоционалне подршке и усамљености.

Наводи се да фактори ризика варирају у зависности од земље и територије, иако су нивои усамљености били слични у свих шест земаља и територија покривених истраживањем.

Кроз истраживање је препоручено усвајање националних политика које штите права и достојанство старијих особа, са нагласком на здравље и њихову добробит.

Као значајну наводи и потребу за програмским промjенама, како на локалном, тако и на националном нивоу, како би се обезбиједила конкретна подршка старијим особама.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана