Чиле: Моаи статуе угљенисане на Ускршњем острву

Танјуг
Foto: Твитер

САНТИЈАГО- На Ускршњем острву које је на листи свјетске баштине Унеска, и на којем се налази око 1.000 џиновских камених статуа избио је пожар, који их је оштетио и захватио скоро 60 хектара, јавља ББЦ.

Сматра се да је пожар подметнут намјерно поред вулкана Рано Рараку гдје се налази око 400 моаи статуа у низу. Градоначелник острва Педро Едмундс саопштио је локалним медијима да се штета изазвана пожаром не може надокнадити.

Представник националног парка у коме се пожар десио, Арики Тепано, описао је ситуацију као "непоправљиву" и истакао: "Моаи су потпуно угљенисани!"

Моаи статуе су направљене од монолитног камења и вулканске седре, а највећа од њих тежи 74 тоне и висока је 10 метара. Исклесало их је полинезијско племе прије више од 500 година, а свака од њих се сматрала живом инкарнацијом особе.

Ускршње острво се налази 3.500 км од обале Чилеа. Ослања се на туризам и поново је отворено пре само три мјесеца након затварања током пандемије Ковид 19. Локација је сада поново затворена, док тим за конзервацију испитује обим штете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана