Зоран Чегар: Спреман сам да свједочим о злочинима у ратном Сарајеву

Жељка Домазет
Зоран Чегар: Спреман сам да свједочим о злочинима у ратном Сарајеву

Злочин у Добровољачкој се десио, а није било потребе да људи буду побијени. Био сам ту и видио мртве, убијене. Не може нико причати да није. Ако је људима гарантовано повлачење и да ће проћи кроз Сарајево и да их нико неће дирати, то је требало да буде светиња. Тако је договорено, а људи су побијени. Наоружали су хорде које нису могли контролисати.

Говори то Зоран Чегар, ратни замјеник команданта специјалне јединице МУП-а РБиХ, који се ових дана поново нашао у средишту јавности након што је сарајевске медије заталасао изјавама о злочинима над Србима током рата, као и осудом напада на породице жртава злочина у Добровољачкој улици, који су дошли да положе цвијеће на мјесто злочина.

* ГЛАС: Зашто се 20 година од почетка рата у БиХ и 16 од његовог краја не завршава прича о ратним злочинима?

ЧЕГАР: Очигледно је да некима није стало да ствари буду ријешене не само у Сарајеву него у цијелој БиХ и на свим странама које су биле у рату. Овдје је проблем што се ништа није десило случајно. Све што се десило у рату десило се или по наредби или по договору. Говорим о све три стране.

* ГЛАС: Рекосте да је све што се дешавало рађено по нечијем налогу. Чијем?

ЧЕГАР: То бих и ја волио да знам, али да има воље то се може објелоданити. Јер, ако је рат и ако трају ратни сукоби и ако дође наредба да све мора стати и послије све и стане, склоне се барикаде да прођу камиони на једну или на другу страну као што је и било током цијелог рата, онда је јасно да је све било дириговано.

* ГЛАС: Посљедњих дана сте на мети напада јер сте поновили да су над Србима у Сарајеву чињени злочини?

ЧЕГАР: Дешавали су се злочини над сва три народа. Све три стране су чиниле злочин и над сва три народа он је почињен. То треба да се открије, да се каже ко је то радио, зашто и да се одговорни казне.

* ГЛАС: А шта се у Сарајеву дешавало током рата и ко је чинио злочине над Србима?

ЧЕГАР: Било је злочина у Сарајеву и зна се да су неке дјевојчице силоване па убијене, а онда избациване на улицу да би се потом тврдило да су их убили српски снајперисти. Људи су убијани само да би се нека будала уселила у њихов стан. Пет силованих дјевојака је преко Бистрика побјегло из опкољеног Сарајева. Зна се и за силоване дјевојчице које су преко моста крај хотела "Бристол" криминалци натјерали да иду па им пуцали у леђа. Поново кажем у Сарајево од почетка до краја рата нису улазили четници, међутим, све у њему је похарано и опљачкано. Поставио сам прву ноћ линију одбране и таква је била до Дејтона. Ја сам је поставио - Зоран Чегар Каурин, како ме сада зову. Све метке што су опалили ови што сад причају о рату нека их сад испуцају на мене. Стојим и чекам.

* ГЛАС: А што Вас зову Каурин?

ЧЕГАР: Па то је погрдан назив за хришћане.

* ГЛАС: У тренуцима када се и констатује да су злочини чињени и у Сарајеву неријетко се то приписује Цацама, Ћелама Пушинама...Да ли су их чинили баш само криминалци?

ЧЕГАР: Постоје органи који то знају. Постоје изјаве људи, изјаве силованих дјевојака, изјаве комшија. Зна се како су нестајали и одвођени људи да би им неко други уселио у станове. Постоје људи који знају како се пљачкало и одвлачило, како су ишли шлепери преко Ступа, преко моста Братства и јединства, преко Грбавице. О свему постоје свједоци и њихове изјаве. Исто је у рату било и у РС. Постоје ствари које се никада неће открити, јер некоме није стало да се то деси. Људи који прије рата нису имали за переца сада су мултимилионери.

* ГЛАС: Кажете да су почели трговати у рату? Тргују ли и данас?

ЧЕГАР: Погледајте само колико је дјеце и код вас и код нас на дроги, коцки.. Ово нема краја. Ако ће бити боље нека се и подијелимо само да почнемо више нормално да живимо. Остало ми је још пар година живота, а нисам почео да живим. Ако је боље да имамо РС и Херцег Босну и Федерацију, дајте да се подијелимо да људи могу живјети. Босну не дијели Милорад Додик и РС како ови овдје машу - Босну дијеле наши идиоти из Сарајева.

* ГЛАС: Актер сте догађаја у Добровољачкој. Да ли се по Вама тамо десио ратни злочин?

ЧЕГАР: Наравно да се десио. Злочин се десио, а није било потребе да људи буду побијени. Био сам ту и видио мртве, убијене. Не може нико причати да није.

* ГЛАС: Да ли сте дали свој исказ о томе?

ЧЕГАР: Дао сам изјаву и за Хаг, и за Кантонално тужилаштво и Тужилаштво БиХ. Опет ћу дати ако треба и рећи оно што сам видио, јер ме нико не може наговорити да кажем другачије.

* ГЛАС: А шта сте видјели?

ЧЕГАР: Видио сам шест мртвих људи који су убијени без потребе. Ако је људима гарантовано повлачење и да ће проћи кроз Сарајево и да их нико неће дирати, то је требало да буде светиња. Тако је договорено, а људи су побијени. То што један из групе која се повлачила није дао свој пиштољ, а овај кретен му сасуо рафал у главу, ја бих га објесио на Марин Двору за примјер свима. Свима бих рекао да је убио човјека због пиштоља без потребе. Наоружали су хорде које нису могли контролисати.

* ГЛАС: Осудили сте напад на породице жртава у Добровољачкој и сами постали мета напада у Сарајеву?

ЧЕГАР: Дошле су српске мајке да запале свијеће за своје убијене синове, а факини су им псовали мртву дјецу. Онако лајати и урлати на људе који су дошли да запале свијеће је срамота за све Сарајлије који имају трун карактера и образа. Убити мајци сина па је послије  20 година назвати погрдним именом и псовати јој мртвог сина је срамота. Да се ја питам та група идиота и криминалаца би одговарала, али зато се и не питам и зато и не ваљам.

* ГЛАС: Да ли је неко наговорио факине да то ураде?

ЧЕГАР: Ово је фризирано и направљено намјерно. Некоме је очигледно одговарало да тако буде. И то се може утврдити и сазнати. Треба довести факине који су тамо урлали нека кажу ко им је рекао да то направе.

* ГЛАС: Дошли сте и у сукоб са појединим члановима Удружења "Жене жртве рата" који су рекли да ће вас тужити јер причате о силовању српских дјевојчица у Сарајеву. Јесу Вас тужиле?

ЧЕГАР: Само их чекам да то учине. Нека изнесу све што имају а ја ћу изнијети за њих. Не могу мени жене које се крију иза различитих удружења да "авазе" и држе предавање шта је било у Сарајеву и ко је био ко у овом граду. Није имала да купи пола киле кромпира прије рата, а сада има седам кућа по Сарајеву и вози ауто од 260.000 КМ. Свака част онима које су остале без породице, а онима које се крију иза различитих удружења боље је да ћуте.

* ГЛАС: Зашто и колико Срба сте ухапсили у рату у Сарајеву да их мијењате за своје родитеље? Је ли то био злочин?

ЧЕГАР: Јесам и не знам тачно колико их је било, али никоме није фалила длака са главе. Ти људи су дали изјаве тамо гдје су требали. Јесам то урадио и опет бих за своју породицу. То што сам узео људе за таоце за мене није злочин. Спроведена је истрага о томе. Саслушан сам и у Тужилаштву, а позивани су и људи из Хага у вези са тим случајем. То може потврдити и Момчило Мандић. Они су заробили моју породицу - оца, мајку и сестру и одвели их у "Кулу", а ја сам пустио таоце када су њих пустили. Ствар је завршена и здраво.

* ГЛАС: Јесу ли муслимански снајперисти пуцали по Грбавици и Неџарићима и убијали цивиле?

ЧЕГАР: Моји сигурно нису, али је чињеница да се на цивиле пуцало са обје стране и да су људи погађани из снајпера. Свако ко је пуцао на цивиле, ко је силовао и дирао у било чије дијете је злочинац и ништа га не може опрати.

* ГЛАС: Шта знате о злочинима на Казанима?

ЧЕГАР: Знам да су тамо почињени страшни злочини. Знам да се тим злочинима баве и бавили су се и домаћи и страни истражни органи. Казани су највећи ужас који се догодио.

* ГЛАС: Нисте у добрим односима са својим ратним командантом Драганом Викићем?

ЧЕГАР: Ја о Викићу знам све живо и боље му је да ћути. Боље му је да ћути и да ме остави на миру, јер ако то не учини изнијећу у јавности о њему такву бруку, такве аудио и видео-снимке да му срце неће издржати. То што су радили он и Златко Милетић и сва банда око њих мало ко може издржати. Викићу је боље да одговори на питање ко се договарао са Каришиком да се предају Кртељи и да Срби пређу у Полицијску академију, а да ми пређемо у Дом полиције? Боље му је нека кажу и он и Милетић како је нестало 14.000.000 марака намијењених Специјалној јединици? Нека каже како то пси могу појести 40.000 марака мјесечно?

* ГЛАС: А када ћете изнијети у јавност те доказе о Викићу? Хоћете ли сада послије оптужби Удружења "Босна"?

ЧЕГАР: Немам само аудио и видео-снимке за њега него за многе ствари које су се овдје дешавале. Ако ме још неко једном дирне овдје ће настати хаос, јер свако треба да одговара за оно што је починио. Овдје има још свједока и не могу нас све побити. Дошло је вријеме да се полажу рачуни и да се одговара за ствари које су овдје учињене у том рату. Тај њихов херој Викић је први наишао када је Јашаревић пуцао по америчкој амбасади и побјегао. Толико о херојима.

* ГЛАС: Знате ли ко је и зашто убио Јозу Леутара и зашто се тако дуго не рјешава убиство почињено у миру?

ЧЕГАР: Очигледно је да је некоме стало да се то убиство не ријеши. Знам да је два дана прије убиства Јозо требало да путује у Беч гдје је имао заказан састанак. На тај састанак је носио актовку документа о томе ко ради са дрогом и ко ради криминалне послове овдје. Знам и то да је та актовка нестала. Јозо је у Бечу та документа требало да преда људима из међународних полицијских агенција и због тога је и убијен.

* ГЛАС: За Вас се тврди да сте у више наврата били предвиђени за одстрел. Зашто?

ЧЕГАР: Зато што сам живи свједок ствари које су они радили.

* ГЛАС: Рекли сте да су у рату хтјели да Вас убију терористи из "Шева". Ко хоће да Вас убије данас?

ЧЕГАР: Знам да ми је припадник "Шева" поставио експлозивну направу у стан. Ја сам га затекао. Имао сам дојаву да ће ме ликвидирати и зато су ме на пречац избацили из града.

* ГЛАС: Зашто су Вам дали златну полицијску значку, па Вам је одузели?

ЧЕГАР: Зато што су криминалци. Да сам хтио да радим оно што су они тражили од мене, да сам хтио да радим прљаве послове у полицији као што то раде појединци ја бих сада био министар полиције.

Сарајево је махала

* ГЛАС: Као човјеку који је рођен у Сарајеву и сада живи у њему, на шта Вама овај град данас личи?

ЧЕГАР: Личи ми на махалу. Нема ни "М" од мултиетничности. У њему живе људи које ми не познајемо, не познајемо њихове културе и обичаје, људи који нам намећу своје обичаје и културе, од културе облачења па надаље. Ово више не да није мултиетнички, него ово више није ни град оних муслимана које смо знали прије рата.

Удружење "Босна"

Удружење ветерана Одреда полиције "Босна" оптужило је прошле седмице Чегара да је медијски манипулант који се "деструктивно односи спрам часних бораца и специјалаца Одреда специјалне полиције МУП-а РБиХ и припадника Армије РБиХ".

Упитан за те оптужбе, Чегар каже да га Одред "Босна" не интересује, јер је то удружење грађана чији члан никада није био.

- Мене нико не може да уписује или да исписује из удружења грађана. По начину писања више је него очигледно да је то писао Драган Викић, коме је мозак излапио од алкохола - додаје он.

Драган Викић, коме је мозак излапио од алкохола - додаје он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана