Званичници на двије столице

В. К.
Званичници на двије столице

Сарајево - Иако су од потврђивања резултата општих избора прошла три мјесеца, поједини званичници из прошлог сазива још чекају насљеднике у министарским фотељама на нивоу БиХ и ФБиХ, а у међувремену су увелико засјели у нове.

На нивоу БиХ конституисан је нови сазив Парламента, али не и Савјета министара. Тако многи још актуелни министри, који су након општих избора гласовима бирача добили нове позиције као делегати и посланици, имају дупле функције. Вјекослав Беванда је још актуелни предсједавајући Савјета министара, а већ је преузео и дужност посланика у Представничком дому Парламента, у којем је добио и мјесто предсједавајућег Комисије за финансије и буџет. Дупли посао обавља и Никола Шпирић, који још није окончао мандат министра финансија и трезора, а изабран је за посланика у Парламенту БиХ, гдје је такође добио задужења у новоформираним комисијама. На двије столице сједе и Бариша Чолак и Средоје Новић, који су изабрани за делегате у новог сазиву Дома народа Парламента. Чолак је и даље министар правде, а Новић министар цивилних послова.

Иста ситуација је у ФБиХ, гдје око трећине чланова још актуелне Владе обавља и функције посланика у Представничком дому Парламента чекајући избор својих насљедника. У посланичке клупе су засјели премијер ФБиХ Нермин Никшић и министри саобраћаја и веза Енвер Биједић, науке и образовања Дамир Машић, културе и спорта Салмир Каплан и борачка питања Зукан Хелез.

СДА је у децембру прошле године за предсједавајућег Савјета министара БиХ предложила Дениса Звиздића, али он још чека именовање и до тада је и посланик у Представничком дому Парламента ФБиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана