Зора Видовић, директор Пореске управе Републике Српске: Здравство за годину набрало 92 милиона КМ дуга

Маријана Миљић
Зора Видовић, директор Пореске управе Републике Српске: Здравство за годину набрало 92 милиона КМ дуга

Дуг здравствених установа у Републици Српској за порезе и доприносе иде узлазном путањом и за годину је повећан за 92 милиона, каже директор Пореске управе РС Зора Видовић.

- Само пет највећих дужника дугује Српској 124,17 милиона КМ, а контролама обављеним ове године откривено је да порески обвезници нису пријавили 25,4 милиона КМ обавеза - истакла је Видовићева.

* ГЛАС: Реизабрани сте на функцију директора Пореске управе. Који су Ваши приоритети у идућем периоду?

ВИДОВИЋ: Приоритет је пружање квалитетнијих услуга пореским обвезницима како бисмо их едуковали због честих измјена пореских закона. Поред тога, настојаћемо да успоставимо ефикаснију и економичнију комуникацију са пореским обвезницима. Приоритет је и унапређење контрола с циљем сузбијања сиве економије, те подизање пореског морала, односно едуковање младих људи како бисмо код њих развили свијест о томе шта значи плаћање пореза и како се то манифестује на квалитет живота.

* ГЛАС: Који су највећи проблеми са којима се сусреће Пореска управа РС?

ВИДОВИЋ: Највећи проблем је стари дуг који датира још од 1996. године и који износи од 650 до 700 милиона марака. Највећи износ тог дуга односи се на фиктивне фирме које су постојале неколико мјесеци, а потом затваране, али и на државна предузећа која су полуприватизована и више не раде. На та дуговања обрачунавају се камате и она расту. Ми ћемо до краја године наћи модел како да ријешимо тај дуг да би он идуће године био искњижен. Други проблем је сива економија, односно нерегистроване дјелатности, непријављени радници, неиздавање фискалних рачуна, те трансферне цијене и нелегална роба. Поред тога, имамо и проблем кадровске природе јер не можемо наградити добре, а казнити оне који лоше раде.

* ГЛАС: Колико износе дуговања за порезе и доприносе? ВИДОВИЋ: Укупан дуг износи око 1,5 милијарди марака. Предузећа у стечају дугују највише и то 388 милиона, док се на репрограмиране обавезе односи 354 милиона, а принудна наплата покренута је на дуг од 301 милион КМ.

* ГЛАС: Ко за доприносе дугује више новца, јавни или приватни сектор?

ВИДОВИЋ: Јавни сектор дугује више. Приватни сектор је ажурнији у плаћању обавеза, али издваја много мање новца по том основу него јавни. Највећи дужник у јавном сектору су здравствене установе које тренутно дугују 238 милиона КМ. Дуг здравства иде узлазном путањом јер је у истом периоду лани имао неизмирених 146 милиона марака за порезе и доприносе.

* ГЛАС: Ко су највећи дужници за порезе и доприносе?

ВИДОВИЋ: "Арцелор митал" из Приједора дугује 49,5 милиона, Универзитетски клинички центар РС 27,7 милиона, а Клинички центар у Источном Сарајеву 25,28 милиона. На четвртом мјесту су "Шуме РС" са дугом од 11,65 милиона, затим слиједи "Космос" са неизмиреним обавезама од 9,95 милиона КМ. "Шуме РС" не дугују новац за порезе и доприносе, већ општинама за репродукцију.

* ГЛАС: Колико је ове године ПУРС обавио контрола?

ВИДОВИЋ: Радници ПУРС су у овој години обавили 1.607 контрола у којима су открили да порески обвезници нису пријавили 25,4 милиона обавеза за порезе и доприносе. Те обавезе су постојале, али их фирме нису пријавиле. Поред тога, издали смо 725 прекршајних налога.

* ГЛАС: Како се борите са корупцијом у сопственим редовима?

ВИДОВИЋ: За шест мјесеци ове године изрекли смо пет дисциплинских мјера, а три дисциплинска поступка су у току. У посљедњих пет година шест радника је остало без посла јер су се непрофесионално понашали. Сигурна сам да корупција код нас јењава.

Списак дужника

* ГЛАС: Због чега је Пореска управа престала да објављује списак највећих дужника? Можемо ли очекивати да у идућем периоду ти подаци опет буду јавни?

ВИДОВИЋ: Пореска управа је у фази пуштања у продукцију новог информационог система и због тога није објављиван списак највећих дужника. У наредних неколико дана поново ће на сајту Пореске управе РС бити објављен тај списак и он ће бити ажуриран сваког првог у мјесецу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана