Жалбене процедуре у БиХ заустављају неопходне тендере

ATV
Жалбене процедуре у БиХ заустављају неопходне тендере

Измјена Закона о јавним набавкама БиХ није ни на помолу, иако бројне установе прстом упиру на прописане жалбене процедуре које обарају тендере.

Опасне наплатне кућице у Гламочанима, због жалби, никако да буду срушене, само прошле године пала су четири тендера за набавку пасошких књижица који су знали да се и мјесецима чекају, а због жалбених процедура трпе и животно угрожени пацијенти.

“Због значаја лијекова за здравље и живот грађана, очекивано је да у овој области процедуре буду једноставније и брже. У пракси, ипак, и ову област Закон о јавним набавкама оптерећује чак и више у односу на друге области. Наиме, набавка цитостатика и других лијекова нема никакав приоритет у процедурама набавке, као ни у жалбеним поступцима, па се дешава да се због неоснованих жалби тендер мјесецима стопира, што доводи до спорадичних несташица лијекова”, наводе у Фонду здравственог осигурања Републике Српске.

Закон о јавним набавкама јасно прописује да жалба одгађа набавку и потписивање уговора. О свему одлучује Канцеларија за разматрање жалби. Правници кажу да се жалбе често усвајају, па и укидају без икаквих стандарда.

“Сматрам да се одлуке по жалбама доносе потпуно произвољно, немају квалитетна образложења и често их судови преиначе. Сматрам да се треба што је могуће више ограничити право жалбених органа у том управном поступку, а дати већа овлаштења и да се усмјери на судски поступак”, каже правник Милан Петковић.

Жалбе на тендере, по садашњем закону, јавне набавке могу неограничено да заустављају. Упућена је и апелација за оцјену уставности тог закона, али је то одбио Суд БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана