Загребу смета аеродром у Требињу?

Драгана Орловић
Загребу смета аеродром у Требињу?

БАЊАЛУКА - Најава градње аеродрома у Требињу изазвала је велику пажњу власти Хрватске, која од надлежних у БиХ сада тражи објашњење шта је тачно планирано да буде изграђено у том пограничном подручју.

То су за “Глас Српске” потврдили у петак Министарству привреде и одрживог развоја Хрватске.

- С обзиром на то да би аеродром могао имати значајан прекогранични утицај на Републику Хрватску, у складу са Конвенцијом о процјени утицаја на природу преко државних граница (Еспоо конвенција), од Министарства иностраних послова БиХ затражили смо да нам достави информације о активностима у вези са изградњом наведеног аеродрома - истакли су за “Глас Српске” у Влади Хрватске.

Међутим, о овом потезу хрватских власти у Влади Републике Српске у петак нису имали сазнања, јер још нису добили никакав допис, а у Министарству иностраних послова БиХ се нису оглашавали о том питању. Ипак, упућени наводе да би оваква реакција комшија могла бити и због случаја “Трговска гора”, гдје се већ неколико година власти у БиХ боре са Хрватском како би спријечили одлагање радиоактивног отпада на тој локацији, која је уз саму границу и у сливу ријеке Уне, гдје је заштићено подручје.

Начелник Требиња Мирко Ћурић поручио је да је ово изузетно значајан капитални пројекат, посебно за тај крај и становнике који ту живе, али и за цијелу Републику Српску.

- Нећемо никога и ни по коју цијену угрозити. Испоштоваћемо све захтјеве и законске процедуре, али прије свега заступаћемо наше интересе - рекао је “Гласу Српске” Ћурић.

Институт за грађевинарство “ИГ” из Бањалуке ради планску и пројектно-техничку документацију аеродрома Требиње, а вриједност тог уговора је 68,08 милиона динара (1,1 милион КМ), објавило је раније предузеће “Аеродроми Србије”. Рок за завршетак израде те документације је 180 дана, наведено је у одлуци.

Локација за будући аеродром је планирана око 14 километара западно од центра града Требиња, у близини мјеста Талежа у Републици Српској. Аеродром Требиње је заједнички и један од стратешких пројеката Србије и Српске.

Предсједник Српске Жељка Цвијановић изјавила је почетком јуна да нема никакву сумњу да ће пројекат аеродрома Требиње бити реализован и да мисли да ће бити врло конкурентан, те да ће то значити много за Требиње, за Републику Српску, али и за Србију.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Ћорић изјавио је крајем маја да је планирано да сљедеће године почне градња овог аеродрома.

- У буџету Републике Србије дефинисан је дио средстава за експропријацију земљишта, коју ћемо започети већ у овој години. Надам се да до краја године можемо завршити све неопходне процедуре да бисмо са изградњом аеродрома могли да кренемо већ у сљедећој години - рекао је Ћорић.

Нова радна мјеста

Мирко Ћурић истиче да ће реализација овог пројекта потпуно промијенити слику цјелокупног региона, без обзира на то што се у близини Требиња налази неколика аеродрома, али у другим државама. Он је изразио задовољство што ће, осим повећаног прилива туриста, те могућности брже комуникације са цијелим свијетом, аеродром у Требињу значити отварање нових радних мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана