За вожњу, превођење и ручак дневно трошили 1.800 КМ

Жељка Домазет
За вожњу, превођење и ручак дневно трошили 1.800 КМ

Сарајево - Министарство безбједности БиХ потрошило је 18.000 од 20.000 марака, колико му је из буџетске резерве одобрио Савјет министара за трошкове репрезентације и услуга два преводиоца и једног возача који су настали током посјете евалуацијског тима Комитета Савјета Европе за спречавање прања новца и финансирања терористичких активности (Манивал).

Трошкови су настали током посјете тима Манивала Сарајеву и Бањалуци од 19. до 26. новембра, односно двадесетак одржаних састанака. С обзиром на то да су трошкови настали за десет дана, јасно је да је дневно за јело, пиће, превоз и превођење трошено 1.800 КМ. Делегација Манивала је свој боравак сама финансирала, тако да је овај новац утрошен само за пратеће службе из БиХ.

Новац је одобрен на сједници Савјета министара која је одржана средином новембра, а одлуком је предвиђено да 13.640 марака буде утрошено на услуге превођења, али на три језика - српски, хрватски и босански, смјештај возача и преводилаца, а за репрезентацију још 4.280 марака.

Портпарол Министарства безбједности Адмир Малагић каже да су одвојени састанци делегације Манивала са представницима институција у БиХ одржавани у Сарајеву 19, 20, 21, 22, 27, 28. и 29. новембра, а у Бањалуци 24, 25. и 26. новембра.

- Услуге симултаног превођења свих састанака коштале су 13.640 марака. За трошкове смјештаја преводилаца и возача током боравка у Бањалуци било је предвиђено 2.080, али су утрошене 1.452 КМ. За трошкове репрезентације, што је подразумијевало ручак, воду и кафу у згради институција БиХ у Сарајеву и током боравка у Бањалуци, било је предвиђено 4.280, а утрошено је око 3.000 марака - казао је Малагић. Додао је да ће неутрошених око 2.000 марака бити враћено у текућу резерву буџета институција БиХ. Малагић каже да су преводиоци ангажовани посредством овлашћене агенције са којом Министарство безбједности има потписан годишњи уговор и која је изабрана на тендеру.

- С обзиром на то да се због обима посла исказала потреба за ангажовањем још једног преводиоца, што нису могла покрити издвојена средства, у сусрет су изашле и Централна банка БиХ и Агенција за банкарство ФБиХ које су солидарно сносиле трошкове ангажовања додатног преводиоца - казао је Малагић.

Током посјете тима Манивала била су ангажована два возача. Министарство безбједности БиХ плаћало је једног возача и његово преноћиште, а другог је плаћала и ангажовала Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ.

- Министарство безбједности поднијеће детаљан извјештај о утрошку средстава Министарству финансија и трезора и Савјету министара БиХ - закључује Малагић.

Како нам је потврђено у Министарству финансија и трезора, овај извјештај би требало да стигне до краја године.

Манивал тим у БиХ је боравио у оквиру поступка оцјене усклађености прописа и практичног поступања БиХ са међународним стандардима у борби против прања новца и финансирања терористичких активности. Манивал је, наиме, као услов да БиХ не доспије на листу земаља којима ће се ригорозно контролисати сви финансијски токови поставио усвајање измјена Кривичног закона БиХ. У Српској, међутим, поручују да од оних измјена које су раније предложене нема ништа будући да је ријеч о преносу надлежности, а за представнике РС проблематичан је и састав делегације БиХ у Манивалу јер је нису именовали ни Савјет министара, ни Предсједништво, ни Парламент БиХ.

Манивал је на задњем засједању прије неколико дана дао посљедње упозорење и рок до априла властима БиХ како би отклонили недостатке или ће, у супротном, бити стављена на "сиву листу".

Састанци

Евалуацијски тим има десет чланова, а за вријеме теренске посјете БиХ састали су се са представницима и званичницима релевантних институција и агенција на нивоима БиХ, ентитета и Брчко дистрикта, те представницима приватног сектора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана