За утаје и преваре више од 2.000 година робије

В. К.
За утаје и преваре више од 2.000 година робије

Сарајево - Тужилаштво БиХ прошле године је радило на стотинама пријава за организовани и привредни криминал и корупцију, а због доказаних утаја и превара, од 2004. године изречено је 2.077 година робије за 1.445 особа.

Прошлогодишњи рад те правосудне институције сажет је у извјештају који је достављен у парламентарну процедуру, а показује да је код тужилаца који се баве предметима организованог криминала, привредног криминала и корупције прошле године у раду било 619 пријава са готово 3.000 осумњичених. До краја године тачка није била стављена на 373 предмета.

Епилог није добило ни 112 истрага којима је обухваћено 869 особа, али су се тужиоци похвалили пресудама које је изрекао Суд БиХ на основу њиховог рада.

-  Тужиоци су лани подигли 96 оптужница против 210 особа. У предметима на којима су радили Суд БиХ је изрекао казне затвора од 136 година и осам мјесеци, а одузета је и противправно стечена имовинска корист, која премашује 5,5 милиона марака, велики број некретнина, возила и осталих непокретних ствари - истакли су у Тужилаштву.

Највећи број предмета стигао је од агенција за спровођење закона на нивоу БиХ, док им поједине уступају тужилаштва из РС, ФБиХ и Брчко дистрикта, а поступају и у случајевима који су оформљени на основу усмених или писмених пријава грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана