За Шаровића закон неприхватљив

Срна
За Шаровића закон неприхватљив

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да он и министар безбједности Драган Мектић не би гласали за закон о акцизама чак и да је уважен захтјев СДС-а којим се тражи гаранција транспарентности утрошка прикупљених средстава.

"Чак и да је транспарентно, ми смо против тога. Да ли тај закон био транспарентан или мање транспарентан и да ли га добили седам дана раније или пред саму сједницу, за мене лично није битно. Ми генерално сматрамо да није добар пресинг за тај закон, посебно од међународних финансијских институција", рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву.


Према његовом мишљењу, између текста закона који је утврђен на данашњој сједници Савјета министара и оних који су раније предлагани, нема сусштинске разлике.

"То је скоро идентичан текст. Постоје неке корекције које, што се мене тиче, нису толико важне и више су техничке природе. Измјене и неки детаљи за Мектића и мене су неважни. И са измјенама, закон није прихватљив за нас", каже Шаровић, не наводећи о којим измјенама је ријеч.

Он сматра да ово није вријеме за усвајање овог закона и да је та прилика пропуштена прије више од годину дана.

"Мислимо да се тако важан закон не треба доносити ни у оваквој атмосфери, ни на овакав начин. Ово је потпуно погрешан термин за доношење овог закона. То смо увијек условљавали жплавим дизеломж, а са тим се нису сагласили неки други, посебно из Републике Српске и Међународног монетарног фонда. Пропуштена је много боља прилика", рекао је Шаровић.

Он је истакао да је инсистирао да закон не може да иде у Парламентарну скупштину БиХ по хитној процедури и да ће тако и бити.

Савјет министара утврдио је данас модификовани Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама којим се предвиђа повећање путарине за 0,15 КМ и да ће прикупљена средства бити искључиво кориштена за изградњу ауто-путева и путева, као и њихову реконструкцију. Утврђено је да се не повећавају акцизе, осим на био-горива и био-течности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана