За приватне обавезе за годину превалили 750.000 километара

Ведрана Кулага
За приватне обавезе за годину превалили 750.000 километара

Бањалука - Службени аутомобили институција и установа које се финансирају из буџета РС веома често су коришћени за приватне потребе руководилаца и запослених, а колико су те злоупотребе узеле маха најбоље показује податак да су само у 2014. години прешли најмање 750.000 километара на путовањима која нису имала везе са њиховим пословима.

Показала је то ревизија учинка "Економичност и ефикасност употребе службених возила Владе РС" коју је обавила Главна служба за ревизију јавног сектора РС обухвативши период од 2012. до 2015. године.

Ревизори су утврдили да није познато колико возила има јавни сектор РС, а да ни Влада не располаже регистром и тачном евиденцијом броја возила која су у њеном власништву. Према подацима до којих су дошли ревизори, Влада је, без возила МУП-а РС, у 2014. години имала 526 возила, а само шест се не односи на аутомобиле. Ревизори су утврдили да свако пето возило није коришћено у мјери која оправдава његово постојање и да се сви послови могу обављати са 20 одсто мањим возним парком. Посебна пажња је скренута на употребу возила у сврхе које немају везе са службеним задацима, а ревизори су констатовали да је то постала уобичајена пракса.

- То се најчешће односило на коришћење службених возила за превоз на посао и са посла. То није била само привилегија руководилаца институција већ су је користили и средњи менаџмент и други запослени - наведено је у ревизорском извјештају.

Да су службени аутомобили коришћени и у друге приватне сврхе, ревизори су закључили на основу знатних одступања у евидентираној пређеној километражи на истим релацијама када је у налозима вођено да су службена возила коришћена за превоз на посао и са посла.

- На релацији Бањалука - Зворник - Бањалука (петак - понедјељак) службена возила су прелазила од 426 до 1.429 километара. Најекстремнији примјер је на релацији Бањалука - Бијељина - Бањалука, а службена возила су од петка (одлазак у Бијељину) до понедјељка (повратак на посао у Бањалуку) прелазила од 466 до више од 1.800 километара - наведено је у извјештају, уз констатацију да само у једној институцији није било употребе службених возила за превоз на посао.

Ревизори су утврдили и да се знатна километража пређена у локалној вожњи не може објаснити службеним потребама и да је запажен феномен прикривања локалне вожње, јер се она не може оправдати обављањем службених послова и задатака.

- Локална вожња институција из узорка кретала се од једног до 638 километара по возилу у једном дану. Да би возило прешло 638 километара у локалној вожњи требало је да се непрекидно креће више од 13 часова највећом дозвољеном брзином у насељеном мјесту од 50 километара на сат, што изгледа мало вјероватно - истакли су ревизори.

Налази ревизије показују и да је потрошња горива углавном била виша од реалне, а да су разлике осјетне код службених возила истог типа и снаге мотора како између различитих тако и унутар једне институције, док су у најдрастичнијим случајевима биле чак двоструке. Ништа боља ситуација није ни са сервисирањем, а ревизори су открили драстичан случај у којем је одржавање два аутомобила једне институције коштало више него одржавање читавог возног парка установа које су располагале са више од 70 службених возила.

Неправилности је било и приликом обнављања возног парка. - Тај посао се углавном сводио на констатације да су нека возила стара, у лошем стању и са много пређених километара и да их је потребно замијенити јер изискују високе трошкове одржавања. Нова возила су набављана без свеобухватне анализе - наведено је у извјештају.

Влада је низом аката дефинисала одређене сегменте употребе возила, али нема прописа који би одредио који ниво администрације има право на коју категорију возила и ниво његове опреме.

- Поједине институције су за потребе превоза руководилаца набављале возила средње класе без претјеривања у луксузу у погледу опреме. Нека од тих возила плаћана су и мање од 40.000, али су њихове колеге из других институција набављале возила високе класе са додатним пакетима опреме, па и оном која се посебно наручује. Возила из ове групе плаћана су и више од 100.000 КМ - упозорили су ревизори.

Влада РС је 2013. године одредила горњу границу за набавку службених возила у износу од 60.000 КМ, али је неколико мјесеци касније тај закључак измијенила и дозволила набавку аутомобила за потребе министара без ограничења цијене.

Кршење закључака Владе

Влада РС је наредбом из 2007. године обавезала министарства, републичке управе и управне организације да морају након завршетка радног времена и службеног пута службена возила остављати на паркингу Владе и других органа републичке управе.

Закључком Владе из 2011. године с циљем смањења трошкова свим буџетским корисницима, јавним предузећима и установама и ванбуџетским фондовима забрањено је коришћење службених возила ван радног времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана