За хероје неба нема препрека

Анита Јанковић
За хероје неба нема препрека

Бањалука - За тим Хеликоптерског сервиса РС, који је само од октобра прошле године када је промовисан ваздушни медицински транспорт спасио 16 пацијената, нема предаха.

Ова увјежбана екипа успјела је из сњежних сметова и поплављених насеља да извуче више од стотину “одсјечених људи”, а да није било њихове интервенције питање је шта би било са тешко обољелим пацијентима који су морали да буду евакуисани.

Не прође много да на позив љекара Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука хеликоптер Ваздушно медицинског транспорта (ВМТ) Хеликоптерског сервиса РС не узлети са пацијентом. Показало се да нема задатка који њихов храбри тим, који чине  пет пилота и три механичара, не може обавити.

- Након што се укаже потреба за ВМТ, вођа тима у здравственој установи у којој је пацијент хоспитализован нас контактира те нам доставља медицинску документацију пацијента са основним подацима о његовом тренутном клиничком стању и способности да издржи лет - рекла је координатор за ВМТ Хеликоптерског сервиса РС Весна Војиновић која је додала да се послије запримљеног позива лет за спасавање пацијента организује за 15 минута, а посада дежура цијелу годину 24 сата на дан. 

- У случају лоших временских услова одлуку о полијетању доноси искључиво вођа ваздухоплова. Од октобра када је почео рад ВМТ до сада је изведено 16 медицинских летова. Покривамо сваки угао РС и пацијенте пребацујемо онда када амбулантно возило не може испоштовати евакуацију унутар “златног сата”, тј. у што краћем временском периоду - каже Војиновићева.

Када постоји потреба за ВМТ ван граница РС у Хеликоптерском сервису РС истичу добру сарадњу са Граничном полицијом БиХ.

- Припадници Граничне полиције нам излазе у сусрет и  долазе на договорено мјесто гдје обављају граничну провјеру. Процедура не одузима драгоцјено вријеме јер се административни послови одрађују брзо и ефикасно. Најважније је да пацијент има путну дозволу - појашњава Војиновићева.

Директор Хеликоптерског сервиса РС Бобан Кустурић каже да је РС једина међу земљама региона која има хеликоптер за медицински транспорт пацијената те да је приликом спасавања најважније сачувати хладну главу и остати професионалац.

- Емоције приликом евакуације пацијента су огромне поготово када се ради о дјеци. Али ипак одређене границе се не смију прелазити без обзира на тежину ситуације како не би угрозили и себе и посаду као и особу коју спашавамо. Максимална издржљивост и максимална концентрација мора да краси сваког пилота. Кроз овај посао увидјели смо колико је тежак докторски позив и кроз какве ситуације они пролазе - рекао је Кустурић. 

У УБКЦ Бањалука истичу да је ВМТ пацијената значајно побољшана доступност здравствене заштите, а трошкове особља сноси Фонд здравственог осигурања РС.

- Побољшано је пружање услуга пацијентима којима је помоћ хитно потребна, али и приликом транспорта из једне у другу здравствену установу. Највише превезених пацијената имамо из Требиња и Зворника - кажу у УБКЦ Бањалука.

Флота и посада

Хеликоптерски сервис РС у флоти има четири хеликоптера, међу њима и намјенски за медицинску евакуацију, “Bel 206 Jet Ranger”, опремљен врхунском медицинском опремом за ваздухоплове која је мобилна и по потреби може да се пребаци у било који други хеликоптер.

- Хеликоптерску посаду чине директор и пилот Бобан Кустурић  затим начелник Одјељења за летачке операције Чедомир Шушњар такође пилот, те пилоти Зоран Брестовац, Зорислав Ивановић и Александар Ђерић те ваздухопловни механичари Слободан Суша, Синиша Николић и Саша Граховац - рекла је Весна Војиновић.

Поплаве

Хеликоптерски тим је у току поплава прошле године за шест дана извео 67 евакуација животно угрожених пацијената, трудница и беба. При сваком лету ка угроженом подручју преносили су пријеко потребну помоћ у виду лијекова, хране и алата.

Сњежно невријеме

За вријеме великих сњежних падавина које су током двадесетак дана “оковале” Српску у 2011. години Хеликоптерски сервис РС спровео је 250 акција.

Само у тим данима ти храбри момци извели си 47 евакуација, 27 медицинских интервенција и више од стотину спасених живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана