Вучић: Историјски сусрет у Загребу, Китаровић: Хрватска неће блокирати Србију

Танјуг
Вучић: Историјски сусрет у Загребу, Китаровић: Хрватска неће блокирати Србију

Београд, Загреб - Предсједник владе Александар Вучић увjерен је да ће споразум који ће бити потписан у понедјељак са хрватском предсjедницом Колиндом Грабар Китаровић бити историјски и да ће бити темељ за рејшавање свих спорних питања између Србије и Хрватске.

Вучић је за ХРТ, уочи сусрета са хрватском председницом и потписивања декларације о унапређењу односа и ријешавању отворених питања Србије и Хрватске, рекао да двије земље имају заједнички интерес за дугорочним миром и стабилношћу и да би Срби и Хрвати требало више да разговарају и да покажу веће поштовање:

- Требало би да чешће уђемо Хрвати у српске ципеле, а Срби у хрватске ципеле. Чини ми се да бисмо се боље разумели.

Он је рекао да Србија и Хрватска имају један заједнички кључни интерес, а то је да дугорочни мир, дугорочну стабилност и неупоредиво боља економска сарадња.

- Мислим да ће ово бити један од најзначајнијих споразума који су Србија и Хрватска икада потписале. Мислим да је много добро воље показано и мислим да ће то да буде један добар, одличан темељ за све будуће споразуме и да це остати у историји уписан овај споразум - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да двије земље имају неријешене проблеме, попут граничнне линије, сукцесије, питања привредних друштава, питање дугова, права мањина, несталих и нагласио да жели да се то заврши.

Говорећи о парламентарној заступљености хрватске мањине у српском парламенту, Вучић је рекао да је Србија спремна да отвори сваку врсту питања и сваку врсту разговора, али да то мора да буде једнак однос према свим мањинама, додајући да Хрвати нису ни близу највеће мањине у Србији.

Упитан да ли је задовољан повратком Срба у Хрватску, Вучић је рекао да није, али да се о томе разговара отворено као што се разговара и о неким другим питањима која су болна за Хрвате.

- И немам никакав проблем да та питања отворимо, јер ја знам да када дођемо до тог емоционалног нивоа, да се ту никада нећемо сагласити. И да ми сад причамо о "Олуји"... 99 одсто Хрвата третираће то као херојски подухват и славиће, а 99 одсто Срба су најтужнији тог дана због прогона и напуштања огњишта - рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је вријеме да се питање несталих коначно заврши што је обавеза и једне и друге стране, наводећи и да је Србија спремна да ради озбиљно и одговорно по питању отварања архива.

Кад је ријеч о условима Хрватске за отварање Поглавља 23 у преговорима са ЕУ и међународној јурисдикцији Србије за ратне злочине, Вучић је рекао да такав закон има 11 или 12 земаља Европске уније и да то не може да буде услов ЕУ у процесу проширења.

Додао је и да је важно да се поглавља у преговорима отворе.

- Ако се отворе, отворе, ако се не отворе, ми ћемо и даље да гледамо да градимо што је могуће боље односе са Хрватском билатерално. То зависи од Европске уније, нама су руке ту везане - рекао је Вучић.

Упитан да ли је то питање са Хрватском и ЕУ ријешено у смислу почетка преговора, он је рекао да се нада да ће да буде.

Говорећи о економској сарадњи, Вучић је рекао да је чињеница да Хрвати из различитих разлога теже подносе српско присуство него што Срби подносе хрватско. Он је рекао да је задовољан чињеницом да Србија има доста инвеститора из Хрватске и да су највећи трговински ланци из те земље, додајући да је Хрватска један од најзначајнијих спољно-трговинских партнера.

- Ту сарадњу, мислим да можемо да увећавамо у будућности и по питању туризма и услуга и многих других ствари, али за то је потребна другачија политика и другачије емоције - рекао је Вучић и додао да је боља економска сарадња један од циљева сутрашње декларације.

На питање да ли му смета улазак Црне Горе у НАТО, Вучић је одговорио одречно, истичући да Србија поштује све друге државе, као што тражи да други поштују њену независност и суверенитет. На констатацију новинара да има добре односе са Русијом и да је недавно био у Москви код предсједника Путина, Вучић је рекао да Србија има добре односе са Русијом, одличне односе са Кином, одличне односе са свим европским земљама.

- Верујем да ће и са Хрватском да буде много боље - додао је Вучић.

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да Хрватска не намјерава да блокира Србију на путу ка Европској унији и да постоји искрена воља обе земље да се рјешавају отворена питања, међу којима су најважнија питања границе, несталих и мањина.

- Разговори које ћу сутра имати с премијером Србије Александром Вучићем неће бити пуки протокол, већ су резултат искрене воље обе стране да кренемо напријед рекла је Колинда Грабар Китаровић и додала:

- Ово није протоколарни сусрет, нити је мотивисан од стране међународне заједнице. Мотивисан је нашом вољом и жељом да учинимо конкретке кораке у циљу приближавања и тога како да ријешимо за обе стране горућа питања - границе, несталих ллица и мањина - рекла је хвратска предсједница за РТС.

Немогуће је у овом тренутку предвидјети колико ће бити лако или тешко ријешити спорна питања, али, рецимо, границе ћемо се трудити да решимо заједно и сами, а ако баш не буде могуће, обавезаћемо се да тражимо помоћ међународних фактора, навела је Грабар Китаровић.

Она се, међутим, није сложила с опаском да српска национална мањина у Хрватској теже ријешава нека животна питања него остали грађани Хрватске.

- Не бих се с тим сложила и не бих се сложила да на заштити српске мањине није доста учињено. Ми се морамо обавезати да ћемо заиста штити права мањина и тиме заштити нешто што је богатство и једне и друге земље - навела је хрватска предсједница, примјетивши да важна животна питања не могу да ријеше многи грађани Хрватске, те да је то проблем државе.

Животни стандард, посао, одрживи развој су питања уређења државе, чији мора да буде да млади остану у Хрватској, без обзира које су националности.

На питање мисли ли да ће имати проблеме да реализује договоре које буде постигла са спрским премијером, Грабар Китаровић је рекла да не вјерује да ће у реализовању циљева остати усамљена, јер ријеч је о питањима која су у националном интересу Хрватске, али и у интересу добросусједских односа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана