ВСТС се части већим рачунима за мобилне

Свјетлана Шурлан
ВСТС се части већим рачунима за мобилне

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ годинама троши велике своте новца на рачуне за мобилне телефоне, али им то није сметало да ове године повећају лимит потрошње.

За трошкове мобилних телефона запослених у ВСТС-у у посљедње четири године потрошено је више од 114.000 марака, показала је анализа корисника службених мобилних телефона.

Иако је још на снази закључак Савјета министара, којим је, с обзиром на економску ситуацију и ограничења укупних јавних расхода и прихода, од буџетских корисника затражио максималну рационализацију потрошње, ВСТС се одлучио на повећање лимита износа који може бити потрошен на мобилне телефоне. На сједници ВСТС-а, одржаној од 16. до 18. априла ове године, утврђени износи телефонских рачуна које плаћају из буџета за предсједника и директора Секретаријата су повећани са 150 на до 200 КМ. У ВСТС-у то правдају чињеницом да претходно одобрени мјесечни износи нису реално процијењени, те да су због потреба посла тражили да буду измијењени. Истичу да су у јулу 2013. године, на основу усвојених мјера штедње, умањили дотадашње мјесечне износе корисницима службених телефона, што је довело до уштеда.

- Мјесечни износ је умањен предсједнику са 200 на 150 КМ, потпредсједницима и сталном члану Савјета са 70 на 50, главном дисциплинском тужиоцу, замјенику директора Секретаријата, те шефу - замјенику шефа Кабинета са 150 на 100 КМ - рекли су у ВСТС-у.

Додали су да су тада шефу Одјељења за финансије и рачуноводство, шефу - замјенику шефа пројекта јачања тужилачких капацитета, те шефу пројекта унапређења ефикасности правосуђа у БиХ одобрени износи такође умањени са 70 на 50 КМ.

- ВСТС је рационалним коришћењем и смањењем мјесечних лимита потрошње већ успио да смањи трошкове ове категорије за 21 одсто - нагласили су из ВСТС-а.

Трошкови службених мобилних телефона за чланове Савјета и раднике Секретаријата финансирају се из буџета ВСТС-а, а трошкови телефона пројектног особља из припадајућих пројеката. Од оних који имају право на плаћање трошкова мобилних телефона у ВСТС-у, једино потпредсједници ВСТС-а Јадранка Локмић-Мисирача и Ружица Јукић то право не искоришћавају.

Трошкови за службене телефоне у 2010. години износили су 31.800 КМ, годину касније 31.984, 2012. године 25.074, а прошле године 25.506 КМ. Право на коришћење службених мобилних телефона у ВСТС-у имају 22 особе.

Када је ријеч о коришћењу мобилних телефона у другим институцијама БиХ, члановима Предсједништва и Савјета министара БиХ дозвољен је мјесечни лимит од 500 КМ, док је замјеницима министара, ревизорима, руководиоцима институција, предсједнику Уставног суда, Суда БиХ и главном тужиоцу Тужилаштва БиХ лимит 200 марака. Сви посланици и делегати у Парламенту БиХ су за коришћење службених телефона у 2013. и 2014. години потрошили 53.000 КМ. Суд БиХ лани је на мобилне телефоне потрошио 7.017, Тужилаштво око 28.000, а Уставни суд БиХ око 10.000.

Одобрени мјесечни лимити трошкова мобилних телефона у ВСТС-у

  • 200 КМ - предсједник и директор Секретаријата ВСТС-а
  • 100 КМ - замјеник директора Секретаријата, главни дисциплински тужилац, замјеник шефа Кабинета предсједника, шеф Одјељења за ИКТ и портпарол
  • 70 КМ - возачи                            
  • 50 КМ - потпредсједници и члан ВСТС-а у пуном радном ангажману, шеф Одјељења за финансије, шефови и замјеници шефова пројеката, замјеник шефа Одјељења за администрацију, координатор - правни савјетник, координатор за праћење тендера, системски администратори, службеник за рад на терену - правни савјетник, службеник ИКТ Хелп деска
  • 45 КМ - подршка у ИКТ сервер соби

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана