Војници и без измјене закона остају у строју

Ведрана Кулага
Војници и без измјене закона остају у строју

Сарајево - Војници у Оружаним снагама БиХ који идуће године прослављају 35. рођендан неће морати да раздуже униформу, иако нису усвојене измјене закона којима граница за останак у војној служби треба да буде подигнута за пет година.

Припадници Оружаних снага БиХ који желе да наставе службу могу да поднесу захтјев за останак до краја 2018. године, јер би ускоро требало да буду усвојене предложене измјене закона.

Савјет министара БиХ утврдио је почетком мјесеца измјене Закона о служби у Оружаним снагама којима је старосна граница за одлазак из војске помјерена са 35 на 40 година живота. Ступањем на снагу измјена закона, које прво треба да добију зелено свјетло Парламента БиХ, 1.640 војника ће остати у служби, иако је требало да полако пакују кофере.

Планове Министарства одбране БиХ закомпликовала је криза у власти у Сарајеву због чега је донесен нови план.

- Свако ко жели да остане у Оружаним снагама БиХ треба да поднесе захтјев за продужење уговора, а Заједнички штаб предлаже Министарству одбране продужење до 31. децембра 2018. године. Постоји законска могућност да то буде продужено за потребе службе, а тиме смањујемо трошкове које изискује пријем нових припадника - појаснио је замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић и додао да је појединцима који у јануару наредне године пуне 35 година уговор већ продужен.

У Министарству одбране су раније појаснили да пријем нових снага неће престати ни након ступања на снагу дефинисаних измјена закона, јер све више војника напушта службу на лични захтјев, али ће запошљавање бити драстично смањено у односу на садашњу праксу и потребе. Значајнији прилив нових војника, ако буде усвојено ново законско рјешење, могао би се очекивати тек 2022. године када би врата касарни требало да буду отворена за нових 150 припадника.

Рачуница Министарства одбране показује да ће им за бруто плате војника које би задржали бити потребно око 12,79 милиона КМ, али и да ће уштедјети око 630.000 марака на основу претпоставке да неће сви продужити уговор. Њихов аргумент је и да би предложеним измјенама закона избјегли трошкове проистекле из пријема нових војника, настале на путу од конкурса до завршетка обуке, који би до 2022. године износили 5,43 милиона.

У Министарству одбране истичу да повећање старости војске неће одразити на спремност Оружаних снага јер се истовремено прописује строжа процедура за продужење уговора у погледу испуњавања психофизичких стандарда, што ће омогућити континуирану спремност војника у извршавању задатака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана