Војници гладни и подерани и поред милиона у буџету

Жељка Домазет
Војници гладни и подерани и поред милиона у буџету

Сарајево - Војници једу лошу храну и боре се са њеним недостатком, униформе су пред распадом, а опрема коју користе у катастрофалном стању и поред чињенице да војни буџет премашује 250 милиона КМ.

На катастрофално стање снабдјевености и материјално-техничке опремљености Оружаних снага  БиХ упозорили су јуче чланови Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ. Апеловали су на хитно отклањање проблема како би био спријечен све већи одлив људства и како би Оружане снаге могле да испуњавају задатке због којих постоје.

Комисија је затражила од Министарства одбране да у што краћем року, с циљем побољшања материјалног статуса војника и цивилних лица на служби у Оружаним снагама БиХ и спречавања наставка њиховог одласка, достави Савјету министара на разматрање неопходне приједлоге одлука, правилника и других аката и да донесе интерне акте. Посебан апел упућен је на побољшање снабдијевања храном.

Предсједавајући комисије Сифет Поџић, који је једно вријеме био начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, упозорио је да је у протеклих пола године 150 људи напустило Оперативну команду Оружаних снага.

- Само из пјешадијске бригаде у Чапљини отишло их је 26. Лако губимо људе који професионално обављају задатке. Чланови комисије су приликом недавне посјете Команди 4. пјешадијске бригаде Оружаних снага у Чапљини сазнали да је просјек старости моторних возила у овој бригади 27 година и да 60 одсто њих није оперативно. Логорска опрема стара је и дотрајала, недостају резервни дијелови за возила и питање је могу ли се она поправити - истакао је Поџић.

Упозорио је да је уочено више него забрињавајуће стање у вези са снабдијевањем, посебно храном.

- Оружане снаге раде врло одговорно и професионално, али им није обезбијеђена права логистика. Недостају млијеко, млијечни производи, воће, поврће, зачини и друго. У посљедње вријеме набављено је нешто рибе и мало млијечних производа. Једноличном исхраном се директно крши правилник о исхрани, а у исто вријеме нагомилане су залихе конзерви, којима већ пролази рок употребе. Од набављених 308 тона конзерви, извјесна количина мора бити отписана или донирана због истека рока употребе. Ако питање снабдјевености храном и материјални статус војника не буду ријешени, можемо врло лако изгубити највећи ресурс Оружаних снага, а то су људи - казао је Поџић.

Члан комисије Душанка Мајкић констатовала је да није први пут да се расправља о проблему јавних набавки у Оружаним снагама и да се на неодговарајући начин троши јавни новац.

- Невјероватно је да храна представља проблем. За већи дио од 308 тона купљених конзерви истиче рок и те количине ће бити дониране или отписане. Питање је ко је и на који начин вршио набавку, а војска је гладна. Проблем је и застарјела опрема, нема ни радних униформи, војска ће нам ускоро ходати у подераним униформама - рекла је Мајкићева, упозоривши да се проблеми са набавкама понављају из године у годину и да не постоји доказ да ће се то промијенити.

Члановима комисије се обратила министар одбране Марина Пендеш, која је констатовала да је задовољан војник предуслов за извршавање задатака.

- Почетком године усвојен је план набавке на основу којег се расписују тендери, али нисмо задовољни његовим спровођењем јер има опструкција - истакла је Пендеш и додала да је ревизија финансијског пословања Министарства одбране за прошлу годину ипак показала значајан напредак, иако се одређене препоруке понављају.

Командант НАТО штаба у БиХ генерал Жизел Вилц казала је да су уговори за набавку хране, резервних дијелова и других потрепштина урађени на вријеме, али да системски проблеми утичу на кашњење њихове реализације.

- Иако Министарство одране из перспективе НАТО-а има ограничен буџет, брига о војницима треба да буде у фокусу - казала је Вилц.

Командант ЕУФОР-а, генерал-мајор Фридрих Шретер, нагласио је да су војници спремни да раде у најбољем интересу своје земље, али да институције треба да обезбиједе да систем функционише.

Рапорт о набавкама

Комисија је примила к знању информацију Министарства одбране о реализацији оперативног плана за унапређење система јавних набавки.

Сифет Поџић је подсјетио да је Заједничка комисија за одбрану и безбједност у априлу одржала тематску сједницу посвећену проблематици јавних набавки и да је тада закључено да их Министарство одбране тромјесечно информише о реализацији оперативног плана и плана за унапређење система јавних набавки. Комисија је јуче обавезала Министарство одбране да настави са подношењем рапорта.

Хеликоптери

Члан комисије Хазим Ранчић казао је да је новац за ремонт хеликоптера одобрен.

- Тај посао из године у годину стоји због проблема са тендерима - казао је Ранчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана