Влада почела да важе понуде за рудник Љубија

Маријана Миљић
Влада почела да важе понуде за рудник Љубија

Бањалука - Влада РС почела је да разматра одлуку о продаји већинског државног капитала у Руднику жељезне руде (РЖР) "Љубија" из Приједора, потврђено је "Гласу Српске" у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС.

Продаја 64,9 одсто акција РЖР "Љубија" била је једно од најкрупнијих питања која је отворила власт у РС, а због оштре полемике која је пратила тај случај одлучено је да доношење коначне одлуке буде остављено послије избора када падну политичке тензије.

- Два понуђача, која су и раније била заинтересована за куповину државног капитала поново су доставили иновативне побољшане понуде, а ријеч је о компанијама "Израел инвестмент груп" и "Арселор Митал" - истакли су у Министарству индустрије, енергетике и рударства, али нису могли да износе више детаља о продаји државног капитала у РЖР "Љубија".

Из Владе РС су поручили су да ће након разматрања понуда донијети одлуку и доставити је на разматрање Народној скупштини.

Влада РС је средином године донијела одлуку да државни капитал у РЖР "Љубија" прода компанији "Израел инвестмент група" методом непосредног одабира купца. Та одлука је изазвала варнице и у владајућој коалицији, односно на релацији СНСД-ДНС. Епилог је био да је Влада на захтјев Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини РС у јуну повукла са дневног реда сједнице парламента одлуку о продаји 64,9 одсто акција "Љубије" фирми из Израела. Један од разлога за повлачење ове тачке са дневног реда је било и поновно исказано интересовање "Арселор Митала" да уђе у преговарачки поступак о куповини акција у "Љубији".

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је јуче да још није видио понуде ниједне од заинтересованих компанија.

- Нас интересује само будућност "Љубије" и да рудник ради. Зато инсистирамо на томе да државни капитал купи понуђач који ће задржати дјелатност и који има право да експлоатише и производи руду - казао је Павић.

Генерални секретар СНСД-а Лука Петровић рекао је да је реално очекивати да коначна одлука о продаји акција у руднику "Љубија" буде донесена до краја ове или најкасније почетком идуће године.

- СНСД као најјачи политички субјекат има одговорност за сваку битну одлуку у Српској, па тако и за продају "Љубије". Ресорно министарство треба да размотри могућност наставка сарадње са "Арселор Миталом", а ако то не може треба да тражи новог партнера. Треба анализирати све понуде, а Влада ће урадити све да буду обезбијеђени најбољи услови за раднике "Љубије" и развој приједорске регије. Одлука сигурно неће ићи на штету радника "Љубије", нити Приједора - навео је Петровић.

Значај "Љубије"

РЖР "Љубија" има важну улогу у експлоатацији руде због неискоришћених резерви руде у њеним рудницима и испреплетене власничке структуре са "Арселор Миталом".

"Љубија" је власник 49 одсто, а "Арселор Митал" 51 одсто фирме "Арселор Митал Приједор". "Арселор Митал Приједор" производи жељезну руду у Омарској, а на рудиштима РЖР "Љубија" у Љубији и Томашици деценијама нема експлоатације руде. "Љубија" је у оснивање рудника "Арселор Митал Приједор" 2004. године уложила имовину и производне капацитете у Омарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана