Шеранић: Влада опредијељена за повећање плата у здравству

Г.С.
Шеранић: Влада опредијељена за повећање плата у здравству

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је Влада опредијељена за повећање плата у здравству, али да је приоритет унапређење положаја оних који носе највећи терет у здравственом систему.

Шеранић је истакао да повећање плата треба да буде обезбијеђено на систематичан и правичан начин.

"Оно о чему можемо разговарати и о чему је већ било разговора јесте који модел желимо и можемо да примијенимо да бисмо унаприједили положај оних који носе највећи терет у здравственом систему. Да бисмо направили тај модел почели смо да разговарамо са синдикатима о закону о платама који би уредио такву могућност, а да онда видимо који су то профили радника и како да их наградимо", рекао је Шеранић.

Он је подсјетио да су плате у здравству након 10 година повећане од 1. октобра тако што је повећана цијена рада.

Говорећи о новом закону о здравственој заштити који је у припреми, Шеранић је нагласио да је најважнија корист коју ће имати пацијенти то што ће се настојати да они што брже и лакше прођу кроз здравствени систем.

"Циљ је да када уђу у здравствени систем тачно знају гдје треба да дођу, куда треба да прођу и гдје треба да заврше. То је процес и не треба очекивати спектакуларне резултате у кратком року јер не смијемо систем промијенити у цијелости, већ морамо ићи из фазе у фазу, те добро планирати измјене", каже Шераноић.

Он је најавио да ће у наредној години на ред доћи и нови закон о здравственом осигурању, те закон о медицинској документацији и евиденцијама у здравству који ће у потпуности уредити интегрисани здравствени систем.

"Једна од новина биће и потпуно транспарентне листе чекања у здравственим установама. Планирамо и да за услуге уведемо принципе квалитета и ИСО стандарде", истакао је Шеранић.

Говорећи о социјалној заштити, Шеранић је рекао да ће од 1. јануара почети примјена три нове мјере - исплата материнског додатка за незапослене породиље, рефундирање бруто плате за породиље у стоодстотном износу и накнада родитељу-његоватељу или његоватељу.

Он је додао да је законски уређено и право личне инвалиднине и особама са цивилним инвалидитетом је омогућено да добију накнаду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана