Више стотина рудара протестовало испред зграде Владе ФБиХ

ГС
Више стотина рудара протестовало испред зграде Владе ФБиХ

САРАЈЕВО - Самостални синдикат радника рудника ФБиХ поводом обиљежавања 1. маја организовао је велике протесте у Сарајеву, а рудари из свих дијелова Федерације јутрос су стигли пред зграду федералне Владе, преноси портал Кликс.

Како су рудари раније најавили, у мирним протестима ће организовати свих седам синдикалних организација, чланица Самосталног синдиката радника рудника ФБиХ, а протести се одржавају под слоганом "Не неправедном и нехуманом реструктуисању рудника угља у саставу Концерна Електропривреда БиХ".

Испред зграде Владе ФБиХ налази се велики број рудара, али и велики број полицијских снага који обезбјеђују простор око зграде. На почетку протеста интонирана је химна БиХ, а рудари на транспарентима носе бројне поруке упућене Влади ФБиХ. Једна од порука гласи: "Узели сте из рудника пуно више него што потражујете!".

На почетку протеста, присутним рударима обратио се предсједник Синдиката рудара у ФБиХ Синан Хусић те изразио незадовољство начином на који се Електропривреда и Влада ФБиХ односе према рударима.

-Користим прилику да свим радницима честитам 1. мај. Оно што представљају јавности представници Електропривреде и Владе нама је непознаница и таква рјешења запослени рудари неће прихватити. Нећемо прихватити да се доносе одлуке да се преко ноћи хиљаде радника прослиједи на бирое за запошљавање . рекао је Хусић.

Осврнуо се Хусић и на ситуацију у Руднику мрког угља "Абид Лолић" у Билој.

.Одређени дијелови Владе су исказали спремност да покажу силу и моћ и да покажу како неће бити милости у реструктуирању рудника. Рудник у Билој носи име по народном хероју, ако желите сукоб, ми нећемо одустати. Нећемо милост јер нам она не треба - казао је Хусић.

Након протеста, представници рудара су се вратили на Жељезничку станицу у Сарајеву те су најавили како ће, уколико се захтјеви рудара не испуне, наредне протесте у Сарајево испред институција федералне власти стићи неколико хиљада радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана