Više stotina rudara protestovalo ispred zgrade Vlade FBiH

GS
Više stotina rudara protestovalo ispred zgrade Vlade FBiH

SARAJEVO - Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH povodom obilježavanja 1. maja organizovao je velike proteste u Sarajevu, a rudari iz svih dijelova Federacije jutros su stigli pred zgradu federalne Vlade, prenosi portal Kliks.

Kako su rudari ranije najavili, u mirnim protestima će organizovati svih sedam sindikalnih organizacija, članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, a protesti se održavaju pod sloganom "Ne nepravednom i nehumanom restruktuisanju rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH".

Ispred zgrade Vlade FBiH nalazi se veliki broj rudara, ali i veliki broj policijskih snaga koji obezbjeđuju prostor oko zgrade. Na početku protesta intonirana je himna BiH, a rudari na transparentima nose brojne poruke upućene Vladi FBiH. Jedna od poruka glasi: "Uzeli ste iz rudnika puno više nego što potražujete!".

Na početku protesta, prisutnim rudarima obratio se predsjednik Sindikata rudara u FBiH Sinan Husić te izrazio nezadovoljstvo načinom na koji se Elektroprivreda i Vlada FBiH odnose prema rudarima.

-Koristim priliku da svim radnicima čestitam 1. maj. Ono što predstavljaju javnosti predstavnici Elektroprivrede i Vlade nama je nepoznanica i takva rješenja zaposleni rudari neće prihvatiti. Nećemo prihvatiti da se donose odluke da se preko noći hiljade radnika proslijedi na biroe za zapošljavanje . rekao je Husić.

Osvrnuo se Husić i na situaciju u Rudniku mrkog uglja "Abid Lolić" u Biloj.

.Određeni dijelovi Vlade su iskazali spremnost da pokažu silu i moć i da pokažu kako neće biti milosti u restruktuiranju rudnika. Rudnik u Biloj nosi ime po narodnom heroju, ako želite sukob, mi nećemo odustati. Nećemo milost jer nam ona ne treba - kazao je Husić.

Nakon protesta, predstavnici rudara su se vratili na Željezničku stanicu u Sarajevu te su najavili kako će, ukoliko se zahtjevi rudara ne ispune, naredne proteste u Sarajevo ispred institucija federalne vlasti stići nekoliko hiljada radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana