Више од седам хиљада страдалих у операцијама хрватских снага

Срна
Више од седам хиљада страдалих у операцијама хрватских снага

Бањалука - Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је данас у Бањалуци да су на списку "Веритаса" тренутно имена 7.299 страдалих Срба у хрватским војно-полицијским операцијама "Бљесак" и "Олуја", у Медачком џепу,

Равним котарима и на Миљевачком платоу. "Мора бити схваћено да је операција жОлујаж била завршни чин чишћења Срба из Хрватске и рата деведесетих. Зато не смијемо заборавити ни остале гнусне злочине које су хрватске снаге починиле", рекао је новинарима Штрбац, након трибине под називом "Дани туге и сјећања" и навео да је у посљедњих годину дана идентификовано 40 лица српске националности која су страдала у "Олуји".


Он је напоменуо да је на трибини подијељен и билтен под називом "Дани сјећања и туге" и било је ријечи о споровима који се воде против Хрватске за накнаду ратне штете.

"Истовремено, данас је у Хрватској весеље. Они славе двоструки државни празник и кажу да су остварили хиљадугодишњи сан, јер су добили етнички потпуно чисту државу у којој нема Срба", додао је Штрбац.

Он каже да не може да разумије на који начин Хрватска слави, јер је и ове године ангажован пјевач Марко Перковић Томпсон.

"Тамо гдје је овај пјечав, тамо је и централна прослава жОлујеж. Нажалост, страшно је што се са његових концерата шаљу поруке мржње и омладина носи усташка обиљежја", каже Штрбац и подсјећа да се још увијек суди неком од Хрвата за ратне злочине против Срба.

Бивши припадник снага УН у Хрватској Алун Робертс, који је присуствовао обиљежавању страдања Срба, рекао је да мора бити одата почаст свим страдалим у операцији "Олуји", али да се мора размишљати о помирењу.

Трибину су присуствовали представници невладиних организација проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата и чланови породица страдалих Срба.

Прије трибине, у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци служен је парастос за 2.000 погинулих и несталих Срба у војно-полицијској акцији хрватских снага кодног имена "Олуја".

Од данас до понедјељка, 7. августа, на више мјеста у Републици Српској биће обиљежене 22 године од злочиначке акције хрватске војске и полиције "Олуја" у којој је са својих вјековних огњишта протјерано више од 220.000 Срба, а њих 2.000 погинуло и нестало.

У Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду ће сутра у 10.00 часова бити служен парастос страдалим Србима, у 10.30 часова биће прислужене свијећа на "мосту спаса" и спуштени вијенци у ријеку Уну.

Истог дана у мјесту Сводна, гдје је хрватска авијација бомбардовала колоне српских избјеглица из Крајине, биће служен парастос у мјесној Цркви Светог Саве са почетком у 11.30 часова, а у 12.00 часова је предвиђено полагање вијенаца код спомен-крста.

У понедјељак, 7. августа, у мјесту Јањиле, на Петровачкој цести, гдје је, такође, хрватска авијација бомбардовала избјегличке колоне, са почетком у 11.00 часова биће служен парастос и полагање вијенаца на спомен-крст.

Програм обиљежавања сачинио је Документационо-информациони центар "Веритас".

Хрватска војно-полицијска акција кодног имена "Олуја", у којој су учествовале и једнице Петог корпуса такозване Армије БиХ, те ХВО-а, почела је 4. августа 1995. године и током неколико дана убијено је 2.000 лица, махом цивила, док је са подручја Лике, Баније, Кордуна, сјеверне Далмације, које су биле зоне под заштитом УН, протјерано око 200.000 Срба са својих вјековних огњишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана