Викић наредио скривање тијела

Жељка Домазет
Викић наредио скривање тијела

Сарајево - Осам заробљених војника ЈНА у Великом парку у Сарајеву убили су Нермин Узуновић звани Шок и Младен Човчић, а потом су њихова тијела по наређењу Драгана Викића и уз знање Јусуфа Пушине пребачена на Дариву, гдје су бачена у Миљацку, а сутрадан запаљена, наведено је у оптужници прочитаној јуче на почетку суђења поменутој четворки за ратни злочин.

Викић је био командант Специјалне јединице МУП-а РБиХ, Пушина помоћник министра унутрашњих послова РБиХ Алије Делимустафића, а Узуновић и Човчић припадници јединице Армије РБиХ чији је командант био сарајевски криминалац Јусуф Јука Празина. Оптужница против њих је подигнута 29. децембра 2016. године, а на терет им је стављено заробљавање, убиство и скривање тијела припадника ЈНА српске националности у априлу 1992. године у Сарајеву. Викић и Пушина су оптужени за командну одговорност, а Узуновић и Човчић да су непосредни извршиоци злочина.

Тужилац Весна Илић је навела да су војници након заробљавања у Добрињи одведени у Станицу јавне безбједности у Новом граду. На путу до Станице јавне безбједности и у њој су их малтретирали цивили и припадници Територијалне одбране. Заробљени војници потом су превезени у Дом полиције, гдје је била смјештена Специјална јединица МУП-а под Викићевом командом, а са пребацивањем су, према оптужници, били упознати Викић и Пушина. Уз Викићево знање заробљеници су спроведени у подрум Дома полиције, гдје је настављено њихово малтретирање.

У оптужници је наведено да су војнике 22. априла у оближњем Великом парку рафалима из ватреног оружја убили Узуновић и Човчић заједно са другим лицима, међу којима су били Неџад Херенда и Нермин Јусић.

- Тијела војника су по наређењу Викића и уз знање Пушине пребачена на Дариву, гдје су бачена у Миљацку, а сутрадан су поливена бензином и запаљена. Посмртни остаци двојице убијених заробљених војника су пронађени, а за осталима се још трага - наведено је у оптужници.

Браниоци оптужених истакли су у уводним ријечима да њихови клијенти нису криви. Затражили су да оптуженима буде суђено на основу Кривичног закона СФРЈ, који је за њих повољнији него Кривични закон БиХ. Викићев бранилац Фахрија Каркин је приговорио на законитост доказа, наводећи да неке доказе крију од одбране, посебно оне који се тичу наредбе о истрази, те затражио њихово достављање. Илићева је тврдила да ниједан доказ није сакривен, а да доказе о наредби истраге не може доставити јер је то интерни акт Тужилаштва и зато што је истрага у овом предмету против два лица још отворена.

Наредно рочиште, када је предвиђено и саслушање првих свједока Тужилаштва БиХ, заказано је за 13. април.

Човчићу суђено за рушење Старог моста

Приликом изношења података о оптуженима констатовано је да је Младен Човчић рођен у Рогатици и звао се Сенаид Чавкић. Имао је држављанство БиХ, али је касније промијенио име у Младен Човчић и добио хрватско држављанство. Док се звао Сенаид Чавкић, суђено му је за рушење Старог моста у Мостару.

Убијени

Миливоје Лаловић, Ђорђе Бјелица, Зоран Марковић, Драгомир Ђерић, Стеван Ђокановић, Влајко Голубовић, Недељко Вујичић и Миладин Вукмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана