Већина вођа и актера терористичких напада имала пасоше БиХ

Срна
Већина вођа и актера терористичких напада имала пасоше БиХ

Беч - Већина вођа и актера група које су извршиле серије терористичких напада по Европи и САД имали су пасоше БиХ издате у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ широм Европе, пишу данас “Вести-онлајн”.


Највише их је подијељено у Амбасади БиХ у Бечу, гдје је пасош добио и вођа Ал каиде Осама бин Ладен, али и неки од каснијих челника “Исламске државе”.

“Вести” подсјећају да је бечки дневник “Естерајх” /2011. године/ објелоданио да је управо Осама бин Ладен крајем деведесетих боравио тајно у Аустрији, попут његовог замјеника Ајмана ал Завахирија, за кога су бугарске дипломате јавно прозвале Аустрију да је, такође, тајно боравио у Бечу, али да га тамошње власти нису ухапсиле из страха од одмазде.

Обојица су, писао је “Естерајх”, путовала са пасошима издатим у Амбасади БиХ у Бечу.

У незакониту додјелу пасоша био је укључен и садашњи члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, који је током рата био на мјесту начелника Центра служби безбједности Зеница и потписивао држављанства не само припадницима злогласног одреда “Ел муџахедин”, него и осталим исламским терористима у Армији БиХ.

“Вести-онлајн” пишу да ниједан од тих пасоша није додијељен уз поштовање основних процедура или прописа, а да је истрага започета недуго послије терористичких напада на Америку 11. септембра 2001. убрзо гурнута под тепих и никад није окончана, мада су се међу осумњиченима налазили бројни тадашњи амбасадори, министри и помоћници министара како на нивоу БиХ, тако и унутар Федерације.

“До данашњег дана се не зна колико је заправо тих пасоша издато. Не постоји централна евиденција, а процјене се крећу од 3.000 до 6.000. Једино је неспоран списак од 1.000 безбједносни интересантних страних држављана, на коме су фактички све оне особе које су касније биле умијешане у терористичке активности. Американци то могу да називају спекулацијама, али тај списак им је достављен и одлично су упућени у причу”, тврди експерт за борбу против међународног тероризма Џевад Галијашевић.

Много извјесније јесте да су западне обавјештајне службе одлично знале да су се у амбасадама и конзулатима БиХ по Европи пасоши дијелили “шаком и капом”, а кључна тачка била је Амбасада БиХ у Бечу.

Ти пасоши су дијељени без икакве провјере или контроле, чак и особама које то нису ни тражиле, нити су икада били у БиХ попут шеика Омара, вође талибана, коме је пасош достављен у Авганистан, као и оснивача Хамаса Ахмед Јасина, коме је пасош стигао поштом у Палестину, пишу “Вести”.

Међутим, није само амбасада у Бечу дијелила пасоше каснијим инспираторима или учесницима напада на Свјетски трговински центар у Њујорку и друге терористичке акције по свијету.

Тужилаштво БиХ је 2008. године, на основу извјештаја Комисије за ревизију држављанства, отворило истрагу о додјељивању пасоша БиХ страним држављанима од априла 1992. до краја 2005. У случај је била укључена и Ударна група за борбу против тероризма, а на списку осумњичених нашли су се челни људи амбасада и конзулата БиХ у Аустрији, Њемачкој, Турској, Белгији и САД.

Истрагом је утврђено да су се пасоши дијелили у амбасадама или конзулатима у Бечу, Бону, Берну, Штургарту, Бриселу, Минхену, Истанбулу и Њујорку, а да су у цијелу причу били укључени и министри и помоћници министара унутрашњих послова, правде, спољних послова како на нивоу БиХ, тако и Федерације.

Резултат те акције је 661 одузет пасош, али мјере против оних који су их издавали нису предузимане.

Галијашевић каже да је у амбасади у Бечу основана и организација ТWRA, која је служила за финансирање рата и набавку оружја и војне опреме.

“Кроз ову организацију прошло је најмање пола милијарде тадашњих њемачких марака, због чега је и покренута велика операција Савезне управе за заштиту уставног поретка Аустрије, која је резултирала десетинама ухапшених и блокадама рачуна”, рекао је каже Галијашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана