Васић: Полиција спремна да обезбиједи изборе

Срна
Васић: Полиција спремна да обезбиједи изборе

Бањалука - Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић рекао је вечерас да је полиција спремна да у потпуности обезбиједи предизборне активности, изборе и сакупљање изборног материјала, његов транспорт у Лукавицу и да има планове у складу са тим.

Васић је рекао за Алтернативну телевизију да неће "упалити" нечије жеље да се неки неријешени проблеми у Федерацији БиХ прелију у Републику Српску и да се на тај начин направи реконструкција БиХ.

Одговарајући на питање колико полиција озбиљно схвата информације да се спремају немири у изборној ноћи, Васић је рекао да све информације из обавјештајних кругова у полицији схватају озбиљно и по њима предузимају мјере да до тога не дође или ако се нешто дешава да онемогуће штетне посљедице.

"Ми поступамо по ономе што смо добили и из медија и из обавјештајних кругова и са терена и настојимо да не дозволимо да нешто ескалира", нагласио је Васић.

Он је рекао да је постојао покушај подметања таквог догађаја прије двадестак дана. "Требало је да се деси масовна туча између навијача на нашем простору, а да ни једни ни други навијачи нису са нашег простора, нити чак са простора БиХ. На сву срећу информације које смо добили биле су довољне да предузмемо мјере и да се то онемогући", рекао је Васић.

Он је рекао да су у полицији задовољни безбједношћу на простору Републике Српске пред изборе, с обзиром да су се у првих 20 дана предизборне кампање десила 32 ситнија инцидента.

"Од тога је било 14 случајева да су поцијепане плакате, четири оштећења билборда, а остало су били ситни инциденти, најтеже је било оштећење штанда у Источном Сарајеву", навео је Васић.

Према његовим ријечима, истрага ће утврдити да ли паљење аутомобила у Требињу има везе са изборима.

Васић је одбацио тврдње да је полиција у служби једне политичке опције у Требињу, наводећи да онда не био био такав ниво ни криминалитета, ни јавног реда и мира, нити саобраћаја.

"Тамо је стопа криминалитета јако ниска, овакви инциденти се дешавају, то је појединачни инцидент. Нама треба вјетар у леђа од политичара да се то ријеши, а који су мотиви и ко је то урадио, то ће се тек касније знати", нагласио је Васић.

Он је рекао да у овом тренутку не може бити прихваћена тврдња да су то урадили политички противници. "Истрага ће потврдити, можда јесу политички противници, али постоје и друге могућности, почев од те да је неко то урадио да би оптужио ову другу структуру, па све друге опције које морају бити испитане", додао је Васић.

Он је рекао да нема разлога да буде преиспитан рад полиције у Требињу због једног ситнијег кривичног дјела. "Полиција у Републици Српској функционише успјешно и са веома добрим резултатима", истакао је Васић.

Говорећи о доласку донских Козака у Републику Српску, Васић је рекао да је истина оно што је речено у оквиру конференције за новинаре министра просвјете и културе Републике Српске Горана Мутабџије.

Васић је нагласио да би за полицију Републике Српске била велика част да може да угости специјалне јединице Русије, Америке или неких мањих држава.

"Засигурно то не бисмо држали под тепихом и крили. Могу захвалити неким медијима који су ту причу тако лако прогутали и протурили да су дали пуно већи медијски простор групи умјетника на овом простору него што би то било да су се вијести нормално преносиле да су у програму у Бањалуци, осим наших, учестовали и умјетници из Русије и Француске", додао је Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана