Усвојен буџет Републике Српске за 2017. годину

Срна
Усвојен буџет Републике Српске за 2017. годину

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске усвојила је вечерас по хитном поступку буџет Српске за наредну годину у износу од 3,2 милијарде КМ, што представља увећање од 2,3 одсто у односу на средства планирана буџетом за ову годину.


Планирани буџетски суфицит износи 67,1 милиона КМ, који ће бити усмјерен на покриће дугова према домаћим и страним кредиторима за директне и индиректне обавезе Републике Српске и дугорочних зајмова од међународних финансијских институција.

Очекује се благи привредни раст, као и незнатна инфлација од свега 0,1 одсто.

Укупни буџетски приходи и примици за нефинансијску имовину у 2017. години износе 2,591 милијарди КМ, што представља увећање од 102,1 милиона КМ, односно 4,1 одсто у односу на средства планирана буџетом за 2016. годину.

Прихваћени су амандмани владајуће већине којим је, између осталог, предвиђено обезбјеђивање 4,5 милиона КМ за набавку униформи Полицији Српске, док нису прихваћени амандмани опозиције.

За буџет је гласало 46 посланика, док их је 25 било против.

Усвојен је по хитном поступку Закон о извршењу буџета за наредну годину, те Програм економских реформи Републике Српске од 2017. до 2019. године, којим је предвиђено јачање фискалне одговорности и наставак процеса фискалне консолидације с циљем смањења јавног сектора.

У овом програму наводи се да је циљ јачање подршке привреди смањењем пореског оптерећења и јачање конкурентности.

Скупштина је по хитном поступку усвојила и сет измјена и допуна закона о платама којим је предвиђено да се основна плата увећава за сваку навршену годину радног стажа за 0,3 одсто до навршених 25 година, а више од навршених 25 година, свака наредна година за 0,5 одсто.

Усвојене су измјене и допуне Закона о платама запослених у органима управе Републике Српске, Закона о платама запослених у области просвјете и културе и Закона о платама запослених у институцијама републичког правосуђа.

Посланици су усвојили измјене и допуне Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова Републике Српске, Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске и Закона о платама запослених у јавним службама Републике Српске.

Након гласања предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић окончао је први дио посебне сједнице и наставак заказао за уторак, 27. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана