Упозорење грађанима БиХ: Опрез приликом запошљавања у Словачкој

Глас Српске
Упозорење грађанима БиХ: Опрез приликом запошљавања у Словачкој

САРАЈЕВО - Агенције за рад и запошљавање БиХ обавјештава грађане Босне и Херцеговине да су путем Министарства вањских послова БиХ информисани о преварама приликом запошљавања грађана БиХ који су отишли на рад у Словачку Републику.

"На основу добивених информација упозоравам наше грађане да са посебним опрезом приступају огласима за запошљавање у Словачкој Републици због великог броја превара које су се догодиле, а о чему су преварени грађани информирали Амбасаду Босне и Херцеговине у Прагу, која нерезидентно покрива Словачку Републику", саопштио је Муамер Бандић, директор Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Бандић подсјећа "да приликом посредовања у запошљавању новчана накнада за услуге посредовања не смије бити тражена од особа које се запошљавају, затим да кандидат од послодавца мора добити уговор о раду и радну дозволе, те радну визу која му омогућава боравак у наведеној држави. Без ових докумената није могуће засновати радни однос у иностранству, те савјетујем да се без прибављених наведених докумената не одлази на рад у иностранство јер се највјеројатније ради о превари."

Агенција за рад и запошљавање БиХ скреће пажњу да Босна и Херцеговина са овом државом нема потписан споразум о запошљавању те да се запошљавање не одвија путем Агенције за рад и запошљавање БиХ.

"Савјетујемо грађане који желе отићи на рад у иностранство да се за информације обрате Агенцији за рад и запошљавање БиХ како би добили поуздане информације о могућностима и начинима запошљавања у иностранству", наводе из Агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана