УКЦ РС: Спремни смо да збринемо пацијенте и заштитимо медицинаре

Срна
УКЦ РС: Спремни смо да збринемо пацијенте и заштитимо медицинаре

БАЊАЛУКА - Универзитетско-клинички центар Републике Српске спреман је да у смислу правовремене његе и здравствене заштите збрине све потенцијалне пацијенте позитивне на вирус корона и заштити здравствени систем и медицинске раднике од евентуалне заразе због чега је предузет низ превентивних мјера.

Из УКЦ-а је саопштено да су у кругу те здравствене установе постављени објекти за тријажу пацијената због опасности од ширења новог вируса у којима ће се обављати и разговори и преглед пацијената.

“Након тога медицинско особље ће их упућивати у Ургентни центар или у Клинику за инфективне болести. Постоје три групе пацијената. Прва су они који су позитивни, али немају симптома и морају бити у изолацији. Друга има симптоме и лијечи се у Клиници за инфективне болести, а ако буде потребно лијечиће се и на локацији у центру града која се припрема за већи прилив пацијената. Трећа је она којој су потребни респиратори и који су животно угрожени”, наводе из УКЦ-а.

УКЦ располаже са више од 50 респиратора, а почео је са активностима адаптације простора на старој локацији у центру града, те поставио 115 кревета за могући прилив пацијената позитивних на овај вирус који због евентуално попуњених капацитета не би могли бити смјештени на Клиници за инфективне болести.

“На овој локацији /стара Хирургија/ припремају се и двије хируршке сале за операције пацијената потврђених и суспектних на вирус корона, као и јединица интензивног лијечења. За овакве пацијенте имамо обезбијеђено још додатних 100 кревета”, наводе из УКЦ-а Српске.

Додају да ће у простору Клинике за инфективне болести данас бити завршена операциона сала за акутно хируршко збрињавање пацијената са вирусом корона, али и породе трудница позитивних на овај вирус царским резом.

“Особље Клинике за инфективне болести појачало је своја дежурства и ангажованост особља како би адекватно одговорило на евентуални појачани прилив пацијената. Клинички завод за микробиологију УКЦ-а располаже са довољним бројем тестова за нови вирус корона”, истичу из ове установе.

Апелују на грађане да покажу максималну одговорност и дисциплину, придржавају се прописаних мјера и не долазе у здравствене установе без пријеке потребе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана