У РС стижу 36,3 милиона долара од руског дуга

Ведрана Кулага
У РС стижу 36,3 милиона долара од руског дуга

Москва - Русија ће до краја априла или почетком маја ове године исплатити БиХ 125,16 милиона долара на основу клириншког дуга, а РС ће припасти 36,3 милиона.

Исплата новца омогућена је споразумом о регулисању обавеза бившег СССР-а насталих на основу робног промета између СССР-а и бивше СФРЈ. Споразум су јуче у Москви потписали министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и замјеник министра финансија Руске Федерације Сергеј Сторчак. Тим документом је дефинисано да ће новац бити исплаћен у року од 45 дана након што споразум ратификују Руска Федерација и Савјет министара БиХ. Трансфер новца са рачуна Министарства финансија Руске Федерације биће обављен путем руске Внешекономбанке која ће га дозначити на рачун Министарства финансија и трезора БиХ код Централне банке БиХ. Међубанкарски споразум потписали су гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић и представници Внешекономбанке. Тиме су створени технички предуслови за исплату клириншког дуга и реализацију споразума на који су потпис ставили Беванда и Сторчак.

БиХ након добијања новца има рок од пет дана да га расподијели, а највише ће припасти буџету ФБиХ - 72,59 милиона долара или 58 одсто. РС ће добити 36,29 милиона или 29 одсто, институцијама БиХ припада 12,51 милион, односно десет одсто, а преосталих 3,75 милиона или три процента завршиће у буџету Брчко дистрикта.

Беванда је изразио задовољство што је након дуже од деценију ријешено ово питање и захвалио влади Руске Федерације и руској амбасади у БиХ на уложеним напорима да тај процес буде окончан на најбољи могући начин.

- Изузетно сам задовољан чињеницом што смо једина земља бивше СФРЈ која ће дуг наплатити у новцу, а не у роби како је то учињено у другим државама региона. Важно је да смо се у овом процесу издигли изнад политике и да смо уз унутрашње консултације и договоре те уз добру вољу Руске Федерације дошли до рјешења које је повољно за све у БиХ - рекао је Беванда.

Сторчак је нагласио да је постигнут договор са БиХ о исплати посљедњег дијела дуга из периода бившег СССР-а.

- Овом исплатом биће подмирени сви дугови Русије из тог периода - рекао је Сторчак.

У Влади РС истакли су да новац који треба да стигне представља значајну подршку буџету.

- Поздрављамо потписивање споразума и посебно добру вољу руске стране да дуг према БиХ исплати у новцу, а не у роби као што је био случај са осталим земљама бивше државе

- казали су у Влади РС из које су раније најављивали да ће дио новца од руског дуга искористити за исплату субвенција пољопривредницима.

Руски премијер Дмитриј Медведев је крајем децембра прошле године потписао указ према којем ће Русија исплатити БиХ 125,16 милиона долара.

Наслијеђени дуг

Русија је распадом СССР-а наслиједила и дуг од 66 милијарди долара према западним земљама.

Дуг од 60 милијарди долара је исплаћен земљама Париског клуба, а од 2011. до 2016. године исплаћен је дуг Хрватској, Србији, Црној Гори, Словенији и Македонији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана