У пензију до краја године одлази 210 жељезничара

Маријана Миљић
У пензију до краја године одлази 210 жељезничара

Бањалука - „Жељезнице РС“ пензионисаће до краја године око 210 радника који су по новом закону за то стекли услове, а за исплату дуговања према њима биће обезбијеђено 3,8 милиона КМ.

Разговоре у вези са пензионисањем жељезничара претходних дана водио је министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић са представницима „Жељезница РС“, Министарства финансија и Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС.

Пензионисање радника дио је процеса реструктурирања „Жељезница РС“ који Влада РС спроводи у сарадњи са Свјетском банком. Борд директора Свјетске банке засједа сутра и требало би да да зелено свјетло за кредит у износу од 51,3 милиона евра. Новац ће бити утрошен за измирење дуговања према запосленима у „Жељезницама“.

Влада неће чекати да тај новац буде оперативан настоји да га обезбиједи из других извора за пензионисање дијела запослених у „Жељезницама РС“.

- Имамо наговјештај да ће Свјетска банка одобрити кредит, али до ефективности тог новца треба да прође од три до четири мјесеца. Нећемо чекати да тај новац буде оперативан, јер не желимо одгађати и заустављати процес реструктурирања предузећа. Због тога преговарамо са свима који су укључени у систем да до краја године пензионишемо раднике који су за то стекли услове према новом законском рјешењу - рекао је Трнинић.

Са „Жељезницама“, Фондом ПИО и Министарством финансија РС договорено је да до краја године буде завршено пензионисање око 210 жељезничара.

- Могуће је да тај број буде мањи или већи за неких 20 радника у зависности од процедура и ажурираних података. Договорили смо како оперативно спровести ту процедуру и дали задужења свима да све потребне процедуре заврше до краја године. Нећемо дозволити да иједан радник буде пензионисан, а да не буду измирена сва дуговања према њима - од пореза и доприноса, до плата и накнада и обештећења на основу тужби. За измирење свих дуговања за пензионисање жељезничара до краја године требаће 3,8 милиона КМ - казао је Трнинић.

С обзиром на то да почетком идуће године неће бити на располагању кредит Свјетске банке, Влада ће и даље обезбјеђивати новац за реструктурирање „Жељезница“, а за те намјене планирано је око десет милиона КМ.

 - Тај новац биће враћен Влади након што буде на располагању кредит Свјетске банке. Све радимо с циљем да буде што брже спроведен процес реструктурирања предузећа. Приче које су појавиле у јавности да нема новца за то нису тачне  - рекао  је Трнинић.

Народна скупштина РС је у октобру усвојила измјене Закона о жељезницама РС на основу којег је омогућено да радници у овом предузећу који имају 40 година радног стажа и 57 година живота иду у пензију.

Смањење броја радника

Планом реструктурирања „Жељезница РС“ предвиђено је да ово предузеће смањи број запослених за 500 до краја 2017. године. Поред тога, планирано је смањење за исти број радника до краја реструктуирања на које би тачка требало да буде стављена 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана