У Европу преко рушевина

Маријана Миљић Бјеловук
У Европу преко рушевина

БАЊАЛУКА - На појединим међународним прелазима БиХ са сусједним земљама инфраструктура је лоша, док они за погранични транспорт у 21. вијеку немају електро, водоводну и канализациону мрежу, а колико новца ће у овој години бити уложено за сређивање стања на границама није познато јер буџет институција БиХ још није усвојен.

 

Из Управе за индиректно опорезивање (УИО) навели су да од 29 међународних граничних прелаза за промет робе и путника свега 18 испуњава услове из Правилника о стандардима и условима изграђености и опремљености.

- Инфраструктура на тим граничним прелазима није задовољавајућа. Дакле, 11 међународних граничних прелаза за промет робе и путника не испуњавају услове који су прописани или их дјелимично задовољавају - казали су “Гласу Српске” у УИО. 

Поред неадекватне инфраструктуре проблем са којим се сусрећу радници на граничним прелазима јесте и застарјела опрема.

Када су у питању прелази за погранични промет мали број њих, односно свега осам или девет испуњава прописе.

- Проблем на граничним прелазима за погранични промет представља и недостатак електро, водоводне и канализационе мреже, те лоша саобраћајна инфраструктуре на шта ми не можемо утицати јер нису у нашој надлежности - подвукли су у УИО.

Прелази у БиХ

* 29 међународних граничних прелаза за промет робе и путника

* 13 међународних граничних прелаза за промет путника

* 28 граничних прелаза за погранични промет

* 8 међународних граничних прелаза за жељезнички саобраћај

* 4 међународна гранична прелаза за ваздушни промет (аеродроми)

* 2 привремена гранична прелаза за промет путника (ријечни)

* 1 међународни гранични прелаз за поморски саобраћај

С обзиром да буџет за 2022. годину још није усвојен из ове институције нису могли одговорити на питање колико ће новца ове године издвојити за побољшање услова рада на границама.

УИО је спровела прву фазу пројекта видео-надзора на граничним прелазима и инсталирала видео-надзор на 36 граничних прелаза.

- Ако новац у овој години буде одобрен завршићемо другу фазу видео-надзора на свим граничним прелазима и царинским испоставама, гдје су запослени наши радници - нагласили су у УИО.

Сања Вулић члан Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламента БиХ рекла је да већ дуже на сједницама нису разматрали стање на граничним прелазима.

- Далеко смо ми од многих земаља у окружењу, а не можемо да се поредимо никако са европским. Превозници на прелазак границе чекају данима и сатима што говори да сам систем не функционише како треба. У том подручју је као и у осталим областима у БиХ, односно ништа није како треба, већ је све наопако - рекла је “Гласу Српске” Вулићева и подвукла да је потребно побољшати услове рада на границама. 

Капитална улагања

УИО када је ријеч о вишегодишњим капиталним улагањима реализује два значајна пројекта. Ријеч је о изградњи граничног прелаза Осоје, чија је вриједност 5,20 милиона марака те прелаза Дољани за који ће бити утрошено 3,20 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана