У БиХ се вратило око 50 џихадиста

Горан Маунага
У БиХ се вратило око 50 џихадиста

Сарајево - Више од 50 ратника који су посљедњих мјесеци били у ратним зонама, углавном Сирије, међу којима је и двадесетак рањених, вратило се у БиХ, док је готово истовремено у џихад отишло око 70 нових бораца.

Изјавио је то "Гласу Српске" извор близак провјерама оних који у БиХ ангажују борце за свјетска ратишта. Он каже да џихадисти из БиХ у ратним зонама остају најчешће од три до шест мјесеци.

- Тада, или преузимају команду, или се враћају у БиХ. У посљедњих девет мјесеци у БиХ су се у неколико група вратила укупно 52 ратника. Истовремено, у том периоду као њихова замјена на ратиште у Сирији из БиХ је отишло око 70 нових ратника - рекао је он и додао да прецизну евиденцију оних који су отишли у рат, као ни оних који су се вратили, нема ниједна надлежна служба у БиХ.

Додаје да тренутно у Хаџићима има пет ратника повратника из Сирије, у Мостару и Горњој Маочи по четири, у Травнику и Тешњу по три, у Бугојну и Ошвама по два.

- Они су сада потпуно фанатизовани и представљају велику опасност не само за БиХ, већ и за регион. Неки постају службени "Ал-Каидини" инструктори. Други у својим предавањима, у којима се емотивно позивају на "своју сиријску сузу", "сиријске насмијане шехиде", шире вјерски фанатизам - рекао је он.

 

Више детаља прочитајте у данашњем штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана