У армији људи нема кадра да узме новац ЕУ

Свјетлана Шурлан
У армији људи нема кадра да узме новац ЕУ

Бањалука - Постоји ризик да због недостатка одговарајућег кадра и знања за израду пројеката у институцијама у БиХ не буде искоришћена финансијска помоћ Европске уније која је доступна БиХ.

Признали су то у Дирекцији за европске интеграције БиХ у програма рада те институције за 2018. годину, а то не би било чудно да у институцијама БиХ не ради више од 22.000 чиновника.

Наводећи могуће проблеме и ризике у спровођењу програма рада, у Дирекцији за европске интеграције су истакли да се у вези са реализацијом подршке и координације коришћења финансијске помоћи ЕУ која је доступна БиХ ризици односе на недостатак одговарајућих људских капацитета.

- Ризици се односе и на кратке рокове за достављање програмских и осталих докумената Европској комисији и другим актерима, велики број учесника процеса програмирања, недостатак капацитета и знања за планирање и програмирање програма "ИПА два" у институцијама у БиХ, недостатак цјелодржавних секторских стратегија и слаб одзив представника цивилног друштва у консултацијама о документима за потребе ИПА - навели су у Дирекцији за европске интеграције.

Додали су и да се захтјеви и активности у вези с коришћењем претприступних фондова ЕУ стално усложњавају и да су многи од њих нови и за Дирекцију за европске интеграције и за остале институције у БиХ због чега захтијевају усвајање нових знања.

Ризици не постоје само када је ријеч о коришћењу финансијске помоћи ЕУ, већ и приликом координације превођења прописа и докумената ЕУ и БиХ. Као проблеме у тој области у Дирекцији за европске интеграције истичу немогућност усаглашавања јединственог система превођења докумената потребних за процес интеграције у ЕУ између свих нивоа власти у БиХ.

- Ту су и недовољни капацитети унутар сектора за превођење Дирекције за европске интеграције, незадовољавајуће учешће преводилаца и редактора у обукама које организаујемо, те неадекватни одговори и слаб одзив институција у вези са усаглашавањем терминологије и редактуре превода прописа - навели су у Дирекцији за европске интеграције.

Директорица Центра за промоцију цивилног друштва Аида Дагуда наглашава да је проблем недостатка капацитета у области израде квалитетних пројеката и повлачења новца из фондова ЕУ већ дуго присутан и да се не односи само на способност институција.

- БиХ има више међудржавних пројеката сарадње, гдје углавном државне институције унапређују свој начин рада, међутим, мало тога долази од организација, предузећа и појединаца који би требали израђивати конкретне пројекте и користити новац ЕУ. За развијање знања и вјештина увијек треба времена, па мислим да смо ми са планским припремама за повлачење средстава ЕУ већ закаснили - истакла је Дагуда.

Према њеном мишљењу, могући хитни одговор на овакво стање јесте удруживање ресурса разних сектора - институција, удружења, појединачних експерата.

- Тако бисмо заједнички понудили добре идеје које ЕУ жели да финансира – нагласила је Дагуда и додала да је неопходно и даље радити на изградњи људских капацитета и уложити труд да изграђени кадар остане у БиХ.

Програм интегрисања

У Дирекцији за европске интеграције БиХ су навели да су главни предуслови за израду програма интегрисања БиХ у ЕУ политичка сагласност, коришћење тијела у механизму координације и кориштење јединственог информационог система. Истакли су да систем координације процеса европских интеграција у БиХ зависи од низа фактора и адекватног учешћа свих институција на свим нивоима власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана