Тегелтија: Закон о акцизама додатни услов за исплату транши?

Срна
Тегелтија: Закон о акцизама додатни услов за исплату транши?

Приједор - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија сматра да би усвајање закона о акцизама на нивоу БиХ могло бити додатни услов Међународног монетарног фонда /ММФ/ за исплату транши.

Тегелтија је рекао да га неће изненадити уколико у новембру буду постављени додатни услови, као претходно питање за исплату транши.


"Мислим да ће претходно питање бити закон о акцизама, јер тако смо добили неке поруке", рекао је Тегелтија новинарима у Приједору.

Према његовим ријечима, они који су на власти у Сарајеву поново су блокирали процес доношења закона о акцизама, без кога ће тешко бити настављена изградња мреже ауто-путева.

"Наши жАуто-путевиж још имају капацитета за тај дио посла, али жАуто-цестеж немају. То ће вјероватно бити најтеже питање које ћемо имати у разговору са Мисијом ММФ-а", каже Тегелтија.

Он је навео да у писму намјере увијек постоје претходне мјере које се морају испунити да би се могла повлачити додатна средства и да то важи сваки пут за сваку траншу.

"Дефинисали смо неке од тих мјера у вези са роковима", рекао је Тегелтија и додао да је највећи дио мјера на ентитетима.

Када је у питању Република Српска, Тегелтија каже да се обавезе у законодавном дијелу односе на то да до краја године буду усвојени закон о банкама, закон о Агенцији за банкарство и закон о доприносима.

До краја марта ријешити трезорско пословање домова здравља

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је данас у Приједору да до краја марта идуће године треба ријешити трезорско пословање домова здравља преко локалних заједница.
Тегелтија је, након разговора са градоначелником Приједора Марком Павићем, рекао новинарима да је разријешена дилема која је можда постојала у комуникацији и да је јасно да град Приједор подржава тај систем.

"Град Приједор инсистира на јасним критеријумима расподјеле средстава између појединих домова здравља. То је посао који треба да ријеши Министарство здравља и Фонд здравственог осигурања, а трезорски систем пословања ће дати резултате", навео је Тегелтија.

Он је рекао да Дом здравља Приједор нема проблеме које имају неки други домови здравља, те да ће ново трезорско пословање омогућити локалним заједницама које желе да повећају издвајања за примарну здравствену заштиту да издвајају у своје домове здравља.

Одговарајући на питање о статусу и будућности Дома здравља "Свети Сава" у Оштрој Луци, једној од шест локалних заједница приједорске регије, Тегелтија је рекао да гашење домова здравља није опција о којој се размишља, али да јесте опција о којој се размишља величина домова здравља и њихова организација.

"Не мислим да број запослених у свим домовима здравља треба да се води у складу са критеријумима око броја становника, односно броја осигураних лица. Значи, тема ће бити величина и организација домова здравља. Неки домови здравља имају превелики број немедицинског особља које знатно угрожава функционисање тих здравствених установа", додао је Тегелтија.

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је да је прелазак домова здравља на трезорско пословања са јединицама локалне самоуправе важно питање, да је реформа здравства један од услова Свјетске банке и да она мора ићи, али под одређеним условима.

"Моје мишљење и услов је да то иде, само да се сви домови здравља према одређеним критеријима доведу у једнак положај", рекао је Павић.

Он је подсјетио да до сада није био присталица везивања трезорског пословања домова здравља за јединице локалне самоуправе умјесто за Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

"Био сам против зато што нису сви домови здравља радили у истим условима. Некима је ванредно давано више новца, и ако би то било полазно стајалиште за додјелу средстава из Фонда онда би Дом здравља Приједор био у неравноправном положају, зато што се коректно односио, трошио само оно што му је опредијељено, чак и мање од тога", навео је Павић.

"Остају још нека техничка питања за која постоји обавеза Агенције за банкарство и то су ствари које смо дефинисали у претходном писму намјере", навео је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана