Танјуг: Срби изашли на референдум, Бошњаци на референдумску кафу

Танјуг
Танјуг: Срби изашли на референдум, Бошњаци на референдумску кафу

Бањалука/Сребреница - Изјашњавање грађана Републике Српске на референдуму на којем се одлучивало да ли ће 9. Јануар и убудуће бити обиљежаван као Дан Републике у РС завршено је, Бошњаци су га бојкотовали уз "референдумску кафу, а Хрвати у РС се нису оглашавали.

Референдум је одржан седам дана уочи редовних локалних избора у БиХ И упркос различитим очекивањима, протекао је мирно без иједног инцидента, на бирачком мјесту, али су претње да "РС неће бити" стигле на адресу Независних новина и предсједника Народне скупштине.

И док предсједник Републике Српске на Палама вечерас присуствује завршном митингу СНСД-а уочи локалних избора, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић је изјавио да је важно да је све протекло мирно и да је на ту причу о празнику "стављена тачка".

Увјерен да ће 9. Јануар остати празник у РС, Иванић је рекао да референдум можда и није био потребан, али да, када се већ десио, важно је да је изашао довољан број људи и да је он оправдан.

Предсједник Додик је након гласања у Лакташима, истакао да је данашњи дан важан и свечарски за Српску.

Премијерка Жељка Цвијановић је рекла да је задовољна чињеницом да је РС успјела да организује овај референдум и покаже способност, чак и када има и када је суочена са бројним опструкцијама, те да се процес спроводи како треба.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изразио је очекивање да ће након референдума тензије у БиХ пасти, да ће беспотребна реторика која је била присутна ових дана бити смањена.

Он не сматра да ће одржавање референдума угрозити односе на нивоу БиХ, већ је то само лекција онима који с времена на вријеме избаце ракету, а не знају гдје ће завршити.

Предсједник СДС-а, Младен Босић, који је гласао у општини Доњи Жабар, оценио је лошим што Срби из Дистрикта Брчко нису могли да гласају као остали грађани РС.

Предсједник НДП-а Драган Чавић изјавио је да је РС историјска чињеница коју нико не може да промјени.

Представници међународне заједнице у БиХ који су, са изузетком Русије, били против одржавања референдум данас се нису оглашавали.

Предсједавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, пак, оцјенио је вечерас да је референдум о Дану Републике у РС инат предсједника Српске Милорада Додика, коме предвиђа, како је рекао, судбину Садама Хусеина, Моамера Гадафија, Слободана Милошевића.

Изетбеговић филозофски констатује да је сутра нови дан, односно 26. септембар, и мисли да реакција међународне заједнице неће изостати.

"Мислим да ће поступно десити реакција међународне заједнице. Гледали смо како Садам Хусеин, Гадафи, Милосевић пркосе и како то изгледа", рекао је Изетбеговић за регионалну Н1ТВ.

Начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић, који се вратио из САД, гдје је учествовао на панелу Клинтон фондације са српским премијером Александром Вучићем, само за своје сународнике Бошњаке организовао је "референдумску кафу".

Дураковић је поручио да на тај начин они заправо желе да пошаљу поруку да данашњи дан као сваки други те да нема посебан значај.

Сличне поруке су долазиле и из других општина у РС у којима живи већинско бошњачко становништво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана