Тадић: Сазвати ванредну скупштину СДС-а и зауставити суноврат странке

Срна
Тадић: Сазвати ванредну скупштину СДС-а и зауставити суноврат странке

Бањалука - Члан СДС-а и актуелни замјеник пресједавајућег Дома народа парламента БиХ Огњен Тадић упутио је отворено писмо новоизабраним члановима Главног одбора странке у којем је предложио низ хитних активности које би, како је навео, ако се без одлагања учине, према мишљењу мноштва чланства СДС-а, можда могле зауставити страначку девастацију и помоћи јој да се опорави.

Он је навео да има мало наде да ће ово писмо уродити плодом, јер, како каже, ни оно претходно није спријечило наставак суноврата странке, иако се број оних који се нису слагали са њим може на прсте пребројати.

Напомињући да нема намјеру да умањује заслуге већег броја страначких носилаца дужности, Тадић је рекао да, ипак, мора да закључи да управо завршени унутарстраначки избори нису ријешили нити један проблем странке.

"Напросто, они су обављени по утабаним стазама лобирања, дисквалификације другачијег мишљења, огорчене жеље да се појединци без довољног квалитета домогну што више позиције у странци и слично. Дакле, свега онога што је и довело до проблема које странка годинама има, а због којих је у сталном заостајању за својим главним политичким супарником. Све што сте радили протеклих осам мјесеци, нажалост, не само да није повратило повјерење странци и обновило њену везу са народом, него је, о чему постоје бројни извјештаји из свих дијелова Републике Српске, удаљило странку од њеног чланства које је у највећој мјери било искључено из протеклог унутарстраначког изборног процеса", истиче се у Тадићевом писму, које је пренио портал "Фронтал".

Наводећи да је СДС направљена да би била народна и да само таква може живјети, Тадић оцјењује да је све остало за њу агонија и на крају - пут у нестанак.

Због тога, Тадић у писму предлаже да одмах на конститутивној сједници Главног одбора странке буде донесена одлука о сазивању ванредне Скупштине СДС-а која ће провести план изласка из кризе по принципима: "један члан - један глас", распуштање свих органа странке и поштени унутарстраначки избори.

"Знам да вам потпуно необично звучи идеја да сами себе разријешите функција, у моменту када сте их тек добили, и да ће неки прокоментарисати да вам се тиме ускраћује шанса да се докажете и покажете како би могли боље од претходника, али вас увјеравам да гријешите. То што сједите у тим столицама изабрани на начин на који сте изабрани већ је виђена ствар. Странка безуспјешно већ двије деценије покушава да се опорави на такав начин. Чинила је то у периоду 1997. - 2007. и у периоду 2007. - 2017. Оба та деценијска циклуса, која су повремено доводила до неких битинијих резултата, ипак на крају нису била успјешна", оцијенио је Тадић у писму.

Тамна страна коју странка има и са којом досадашњим приступом није могла да изађе на крај, каже он, увијек је посредни изборни процес користила да инсталира своје сараднике, "спаваче" и сидраше који би насупрот жељи и очекивањима обичног чланства, односно народа, кочили развој и модернизацију странке, спречавали је да води народну политику и стално је изнова враћали под контролу тајкуна, дивљих дијелова бивших служби безбједности, локалних политичких банди, заслијепљених каријериста, а однедавно и странаца.

"Позивам вас да спасите странку од таквих опскурних ликова и вратите је народу тако што ће се непосредним унутарстраначким изборима обновити непосредна веза између чланства и руководства странке. Без обнављања те везе нема будућности странке", истакао је Тадић.

Он сматра да СДС-у треба вратити јединство и да је од животне важности за странку да заустави политку "завади па владај", те да непосредно изабрано руководство треба у странку увести политику "уједини и стварај".

"То ће бити тежи посао од овог да се спроведу непосредни унутарстраначки избори јер ће тамна страна странке покушати да поткупи и непосредно изабране функционере. Али то је ризик који се мора прихватити. Онима који би били непосредно изабрани могу да поручим то да ће ствар преокренути на боље само уколико од првог дана управљања странком почну градити јединство и прекину са праксом да се из странке износи, да се од њених уста отима, и да уведу праксу да се у странку уноси, да се богати странка а не они који као лешинари круже око ње", истакао је Тадић.

Према његовом мишљењу, у СДС треба вратити озбиљну политику и одговорност, јер ни странка, ни народ ни Српска немају никакву корист од политике "надгорњавања", "надпљувавања" са било ким.

"Странка тренутно нема никакву озбиљну политику, нити даје рјешење за било који проблем у друштву, економији, политици или било чему другом. Она нема никакву иницијативу нити политички концепт за будућност. Импровизације политике иду од слијепог понављања приче о борби против корупције која је дискредитована неспособношћу нашег кадра, па до тога да ће странка у заједничим органима БиХ опстати на власти због тога што 'неко' због свог бирачког тијела 'не смије са нашим супарником', односно до тога да ће 'неки' странци који су довели наше супарнике на власт сада њих и срушити, па ће се ствари због тога промијенити", наглашава Тадић.

Све набројано, каже он, и још понешто што се тиче сукоба у странци око плијена и радних мјеста, суновратило је СДС у очима пониженог и обесправљеног народа који са очајем пита да ли је могуће да су заиста сви исти и да нема никога ко би био спреман да се бави политиком у народном интересу, а не личном.

Због народа Републике Српске и сопствене будућности, Тадић сматра да СДС мора да представи одговарајуће политике које дају план за најмање три животно битне теме - СДС мора прихватити обавезу да активно заступа вољу народа о односу Републике Српске и БиХ, мора направити и објавити кредибилан план макроекономске политике и мора промовисати нову политичку културу.

"Странка треба престати гурати 'главу у пијесак' пред чињеницом да је за већину грађана Републике Српске отворено политичко питање жеља да се на дводеценијску праксу узурпација и представљања заједничких органа БиХ као доминантно бошњачких, одговори наглашенијим државно-правним статусом Републике Српске у односу на БиХ, то јесте онолико колико је то уговорено Дејтонским мировним споразумом", сматра Тадић.

Према његовом мишљењу, они којима то није јасно требају отићи из СДС-а и формирати другу странку за коју ће рећи да је нешто друго и да представља нешто друго, јер у супротном, ријеч је о злоупотреби и узурпацији имена СДС-а, а за шта народ и чланство нису дали сагласност.

"Да не буде неспоразум, ја сам за сарадњу и нисам за сукобе. Ипак, не смијемо бити политички слијепци и игнорисати чињеницу да бошњачке и хрватске странке са којима смо осуђени да сарађујемо, прије свих Хрватска демократска заједница и Странка демократске акције, још нису преболовале 90-те године прошлог вијека. Док ми причамо о сарадњи они подмећу законе попут посљедњег Закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ", навео је Тадић.

Он је оцијенио да странка неће вратити повјерење народа само на критици постојеће власти у Републици Српској, посебно због тога што и сама има власт на нивоу БиХ и у неколико значајних локалних средина, али се не види да јој је јасно какву економску политику треба водити.

"Очигледно је да у странци нема довољно стручњака који би омогућили да се направи кредибилан и реалистичан макроекономски програм. Онда треба ангажовати нестраначке људе, па и људе који не живе Републици Српској, да помогну. Без одговора на питања како покренути привреду, како запослити становништво, како се укључити у економске токове регије и Европе, не треба ни излазити на изборе", поручио је Тадић.

Он сматра и да из коријена треба мијењати начин понашања политичара у Републици Српској. Не кради, не лажи, не завађај, не мрзи, образуј се, ради одговорно, држи дату ријеч, и слично, каже Тадић, требале би да буду неке од главних "заповијести" нове политичке културе чије би лучоноше требало да буду чланови СДС-а.

Тадић је изразио увјерење да без моменталне акције на реализацији ових активности СДС нема никакву шансу, не само да побједи на изборима, него нема шансу да опстане као озбиљна странка.

"У понашању једног броја људи који сада управљају странком видим знакове на основу којих закључујем да њима није битно колико је странка велика, њима је само битно да они управљају њоме и имају корист од ње. Они заправо не знају шта да раде са странком, али им је жао да је препусте неком другом јер се питају зашто би се тај други окористио када они имају шансу да се окористе", истакао је Тадић.

Уколико се овако настави, каже он, таква политика ће 2018. године довести СДС на резултат између 10 и 12 посланика у Народној скупштини Републике Српске.

"Можда је и то свеједно тим људима уколико су они те мандате подијелили између себе, не знам, али знам да то није интерес нити чланства, нити народа, нити Републике Српске", закључио је Тадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана