Тадић остаје без подршке

Ведрана Кулага
Тадић остаје без подршке

Бањалука - Листа незадовољних у Градском одбору СДС-а Бањалука радом његовог првог човјека и потпредсједника странке за бањалучку регију Огњена Тадића сваким даном је све дужа, а посебно послије раскола који је ескалирао прекидом сједнице Скупштине тог одбора у суботу на којој је половина присутних напустила салу.

Сједница Скупштине Градског одбора СДС-а за коју је била најављена Тадићева оставка прекинута је због недостатка кворума, јер је на њеном почетку дио делегата напустио салу не желећи да прихвате дневни ред који је Тадић предложио. Споран је био његов план за локалне изборе који би требали да буду одржани идуће године. Извор из СДС-а рекао је "Гласу Српске" да је проблем настао након што је Тадић одбио да образложи план инсистирајући да он буде прихваћен без расправе. То је изазвало револт великог броја делегата на сједници, међу којима су и људи који имају високе позиције у Градском одбору.

- Од 400 позваних делегата на сједницу је стигло нешто више од 200. Недуго послије почетка сједнице пола делегата је окренуло леђа и изашло. У Градском одбору то покушавају да прикрију, али тешко ће им то поћи за руком јер у одбору влада хаос. Важни људи одлазе, а Тадић и узак круг људи око њега само покушавају да и даље слажу коцкице онако како њима одговара. Огроман број људи не може да прихвати да је Тадић за кратко вријеме уништио добар одбор и буквално отјерао важне људи који су вукли за странку по мјесним и подручним одборима. Сједницу Скупштине су напустили скоро сви одборници странке у Скупштини града и народни посланици из Бањалуке. Послије прекида сједнице пласирана је прича да делегати нису дали да Тадић поднесе оставку и да су зато отишли. Не, отишли су јер имају превише замјерки на његов рад - казао је наш саговорник из Градског одбора СДС-а.

Нова сједница Скупштине Градског одбора СДС-а заказана је за 12. септембар, а до тада Тадић остаје предсједник највећег локалног огранка странке.

- Ради се о куповини времена. Тадић је већ кренуо у лобирање како би до тада добио подршку за своје планове. Нико ту није због народа, то је само борба за позиције. Тадић је искористио инфраструктуру СДС-а, подијелио позиције својим људима и сада када брод полако тоне покушава да се званично извуче из цијеле приче и да из сјене управља одбором - казао је саговорник из бањалучког СДС-а.

Према његовим ријечима, због распада у Градском одбору врло је могуће да СДС као највећа опозициона странка не понуди кандидата за градоначелника Бањалуке 2016. године већ да подржи кандидата опозиције.

- Тадић је свјестан да СДС тешко може до успјеха на изборима и зато жели да се извуче из новог изборног пораза. Како би задржао контролу, на мјесто предсједника Градског одбора жели да постави некога ко ће му бити послушан и ко ће, наравно, бити означен као кривац за неуспјех - казао је наш саговорник.

Тадић је, након прекида сједнице, истакао да су делегати који су је напустили раније изјавили да он треба да остане на функцији и изразио наду да ће план за јачање градске организације СДС-а добити већу подршку.

Насљедник

Извор из бањалучког СДС-а каже да Огњен Тадић лобира да за његовог насљедника буде изабран Бранко Блануша. Он је у највећу опозициону странку прешао из СНС-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана