Сваког дана посао за једног чиновника

Свјетлана Шурлан
Сваког дана посао за једног чиновника

Сарајево - Иако је Савјет министара БиХ одлучио да због штедње буде заустављено запошљавање у институцијама БиХ, сваког радног дана у њима посао добије у просјеку један службеник, а доказ за то је и 19 запослених у фебруару ове године.

Потврђују то подаци из прегледа запослених државних службеника на основу јавних огласа за фебруар, који је објављен у "Службеном гласнику БиХ".

Иако чиновнички апарат на нивоу БиХ броји више од 22.000 радника, за чије се плате троши више од пола милијарде КМ годишње, институције БиХ константно запошљавају нове службенике. Највише радника, углавном сарадника и савјетника, током фебруара запослено је у Министарству одбране БиХ иако оно већ запошљава више од 40 одсто укупног броја запослених у заједничким институцијама. У овом министарству запослили су стручног савјетника за материјално пословање у Сектору за финансије и буџет и стручног савјетника за информатичку подршку у истом сектору. У овом ресору запослен је и стручни савјетник за снабдијевање класама I, II, VI и VIII у Одсјеку за снабдијевање Сектора за набавку и логистику, те стручни савјетник за спор и радни спор у Одјељењу за опште и заједничке послове, као и преводилац у истом одјељењу.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ запослило је два стручна сарадника за енергетику у Сектору за природне ресурсе, енергетику и заштиту околине и вишег стручног сарадника за развој шумарства и управљање водама са аспекта наводњавања у Сектору за пољопривреду, прехрану, шумарство и рурални развој. У Министарству безбједности БиХ запослен је стручни савјетник за анализу и стратешко планирање у Сектору за имиграцију и стручни савјетник - инспектор за екстерне инспекцијске послове у Инспекторату. ...

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана