Суђење Тачију и осталим вођама злочиначке ОВК: Да ли ће Хаг донијети правду?

ГС
Суђење Тачију и осталим вођама злочиначке ОВК: Да ли ће Хаг донијети правду?

Предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да у оптужици против Хашима Тачија и осталих вођа ОВК, којима је суђење почело 3. априла, пише да је почињен удружени злочиначки подухват, као и да је у њему учествовала цијела структура ОВК.

Адвокат Новак Лукић сматра да ће командна одговорност бити јако лако доказана, док адвокат Томислав Вишњић истиче да ће оптужени врло вјероватно бити и директно осуђени.

- Одозго ка доле, сви су учествовали у удруженом злочиначком подухвату. Ако неко после овога може да каже да то није суђење злочиначком деловању ОВК, јер је цела организација устројена на ужасним злочинима и етничком чишћењу, онда ова оптужница пада, али ја сам апсолутно уверен да је ова оптужница јако добро постављена и да она документује хијерархијску структуру - додаје Дрецун за РТС.

Подсјећа да је читава одбрана Приштине била да ОВК није била чврсто хијерархијски устројена организација, да су постојале неке герилске одвојене групе које су деловале.

- Ми смо као радна група, коју сам формирао преко Одбора за Косову и Метохију, направили тај преломни тренутак да бисмо имали ову оптужницу тако што смо Специјализовано тужилаштво снабдели необоривом документацијом о хијерархијској повезаности - истиче Дрецун.

Поручује да се суди цијелој ОВК за злочине које су починили, као и четворици вођа за индивидуалне злочине и суди им се по командној одговорности.

Адвокат Томислав Вишњић у Емисији “Таковска 10” на РТС навео је да се о командној структури ОВК већ расправљало у неколико процеса пред бившим Трибуналом, а касије чак и у Еулексовом предметима у Приштини. Истиче да је у предмету у којем је он поступао као бранилац тражио судским налогом да им се достави документација ОВК.

- Добили смо званичан одговор од приштинских власти у то време, то је нека 2004. година, да документација ОВК не постоји - додаје Вишњић.

Истиче да су онда довели њиховог начелника штаба који је свједочио да је у периоду од новембра 1998. до марта 1999. године ОВК постојала као структурно организована војна организација са оперативним зонама, са командним ланцем, са системом извјештавања, са чак утврђеним системом дисциплинских судова.

- Просто да не верујете, и са неким бројем од 17.000 до 18.000 активних чланова. У том тренутку је некоме, тадашњем тужилаштву, требало да докаже је ОВК имала потпуну структуру војне организације и кроз тог сведока и кроз нешто документације су то доказали. Сада у овом истом поступку за исти временски период треба да тврде управо супротно – да су они били група сељака, студената и ситних трговаца која се самоорганизовала и ту је било изоловних инцидената - наглашава Вишњић.

Додаје да сада тврде да због непостојања јасног ланца командовања и контроле то није могло да се сматра политиком те организације, односно они који су били у то време на челу не могу да одговарају бар по командној одговорности.

Један од аргумената Тужилаштва сада су и мемоари Краснићија и Сељимија који показују да није тачно да није постојала хијерархија, али њихова одбрана каже да је то пропаганда у рату.

Адвокат Новак Лукић каже да закони на основу којих су формирани специјални судови Косова примјењују међународно обичајно право, а то значи примјењују се сви стандарди међународног права који су већ били у пракси и који су се примењивали и у Хашком трибуналу.

Наводи да је у односу на командну одговорност суштински важан појам ефективне контроле. Сматра да ће командна одговорност бити јако лако доказана и да ће одбрана да покушава да докаже да она није постојала, али да је са теоријом ефективне контроле много боља позиција тужиоца да докаже да је она постојала.

- Типична одбрана у предметима ратних злочина је теорија да није постојао комадни план, да су постојале неке јединице које су вршиле саме злочине без сазнања оних који су им надређени и друго је да се везује за злочине супротне стране и да се кроз то покуша да се прикаже - објашњава Лукић.

Наглашава да су то одбране које не пролазе и које не остављају никакав ефекат на суд.

Поручује да мемоари, изјаве и сви писмени докази који су у пракси трибунала коришћени, дакле сваки документ може да буде доказ и да је то пракса међународног обичајног права.

- Нама су највише загорчавали причу којекакви мемоари, дневници и белешке из тог периода, а чињеница да они сада говоре да су то пропагандни материјали, а они говоре јасно о неким чињеницама које ће вероватно бити доказане. Таква врста одбране не може да стоји и такав доказ из тог периода има много већу тежину него неко ко вам прича причу после 25 година - поручује Лукић.

На питање да ли је чињеница да ће на суђењу бити више од 300 свједока, доказ да је оптужница јака или слаба, Вишњић каже да, када се ради о суђењима о догађајима послије толико дуго времена, постоји одређена бојазан да свједоци неће моћи да понове своја сјећања тако квалитетно, имајући у виду временску разлику.

Међутим, како каже, предност тих суђења послије толико дуго времена је што испливавају документа која у релативно кратком времену нису могла да се нађу.

- Сада имамо 25 година од тих догађаја и сада већ постоји значајна писмена документација која у крајњу руку подржава неке од изјава сведока, поготову оних који би говорили о везама или о свом сазнању о неким односима - додаје Вишњић.

Поручује и да је битно да ће они највјероватније покушати да избјегну унакрсно испитивање сведока који су били директне жртве, а да ће фокусирати на оне свједоке који би говорили о евентуалним односима, хијерархији и о неким другим стварима.

- Суштина и што видимо из оптужнице је да не само да постоје сведоци који би говорили о томе, већ из онога како је описано у оптужници, ми видимо да су постојали састанци на којима су ова четворица расправљала о злочинима који су се дешавали у њиховим зонама одговорностима. Имате исто тако састанке са међународним представницима који им указују на злочине, а они негирају да они постоје. Имате и чланове породица несталих лица и Албанце и Србе и остале који им се обраћају покушавајући да сазнају судбину својих ближњих, а од њих не добијају никакву помоћ - објашњава Вишњић.

На питање има ли могућности да неки свједоци из страха се предомисле или неће да говоре, Вишњић каже да мисли да ће у овим случајевима већу тежину да имају документа него сведоци.

Говорећи о заштити свједока, адвокат Лукић каже да су три ствари због којих верује да ће се та заштита боље спровести него у случају суђења Харадинају.

- Прва чињеница је да већ постоји правоснажна пресуда за ометање правде где су два лица осуђена за то што су крили идентитет одређених лица и документа и то су добили прилично високе казне – по четири године и три месеца затвора - наводи Лукић.

Друга ствар је, како каже, да су Тачи и остале вође у притвору већ преко двије и по године и да је један од основа за притвор био и да не би ометали истрагу и утицали на сведоке.

- Још једна додатна ствар, када се гледа оптужница против Тачија и ове групе српска оптужница је уствари застрашивање, дакле цео смисао заједничког злочиначког подухвата је био да се створи атмосфера застрашивања кроз мучења, тортуре и убиства и сада када се тај начин размишљања повеже са застрашивањем сведока у поступку би било катастрофално - наводи Лукић.

Истиче да када би се сада појавио свједок у судници који би рекао мени је прећено, то би било катастрофално за одбрану.

- Мислим да они неће тако активно и отворено вршити застрашивање сведоке, али ће сигурно на перфидан начин покушавати да се врши застрашивање - указује Лукић.

Вишњић каже да су они оптужени по два облика одговорности у односу на удружени злочиначки подухват – под један као директни извршиоци и под два да су били чланови подухвата, али да су пристали да један одређени број кривичних дјела који излази изван подухвата да по том основу могу да договарају.

- Суштина свега тога је да се преузме власт на Косову и Метохији елиминушући кроз разне начине, а углавном претњама, застрашивањем, притварањем, незаконитим отмицама, политичке и друге притивнике, оно што се назива у оптужници опоненте - додаје Вишњић.

Објашњава да су сви они били маркирани и таргетирани као опоненти ОВК што је доводило до реперкусија према њима.

 

- Један део њихове одбране је да тврде да је део тих жртава сарађивао са војском и полицијом. Међутим, то ће лако бити уклоњено имајући у виду број жртава и начин на који су они били хапшени и испитивани. Када ви као руководиоци неке организације кажете својим члановима да похапсе или на други начин малтретирају опоненте и противнике, а не дефинишете шта се њима ставља на терет и ко су ти противници онда је њима пуштено на вољу да хапсе и да врше одређене злочине, све у циљу да једна организација преузме власт - поручује Вишњић.

На питање шта даје наду да ће ово суђење донијети правду жртвама, Вишњић каже да му даје наду најпре то што је суд измјештен са територије Косова.

- Она активна помоћ њихових органа, која би се уствари састојала у опструкцији, је далеко умањена имајући у виду где се суд налази и где ће сведоци долазити - додаје Вишњић.

Друго, како каже, је знатно већи број докумената који је откривен и који се сада користи.

- И коначно, поред ових редовних облика одговорности овај заједнички злочиначки подухват трећи облик који је страховито тешко бранити, јер подразумева ваше учешће у тој групи, али и дела изван вашег пристанка и за њих можете бити оглашени одговорним. То се страховито тешко брани и мислим да ако ниједан од директних облика, а овде имамо ситуацију да ће бити врло вероватно и директно осуђени, увек остаје овај облик три који имајући у виду њихове позиције и опште знање о догађајима на терену и дешавањима и њихове активности личне мислим да то неће моћи да се одбрани на класичан начин - поручује Вишњић.

Дрецун истиче да је снага доказа овога пута толико јака да ће тешко измећи осуду.

Лукић наводи да они који не вјерују у међународну правду било каква одлука која буде донијета они је неће прихватаити

- Мени је жао што се код нас ствара наратив о специјализованим већима да је то једна пропала прича, а ја из онога што се до сада дешавало и подизањем ове оптужнице и у крајњем случају толиком противљењу и протестима против тог суда тамо где то највише сврби, на Косову, показује да је то озбиљно суђење и да може да доведе до неких озбиљних последица - закључује Лукић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана