Судије и тужиоци ипак остају без накнада

nezavisne.com
Судије и тужиоци ипак остају без накнада

Сарајево - Судије и тужиоци правосудних институција Босне и Херцеговине остаће без накнада за топли оброк, превоз и смјештај, без обзира на одлуку Уставног суда БиХ да им се та права уведу.

Наиме, Клуб Срба у Дому народа, на сједници одржаној у понедјељак, "срушио" је закон о платама и накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, који је раније добио подршку у Представничком дому и чијим усвајањем би се испоштовала одлука Уставног суда БиХ, пишу Независне новине.

Због овакве одлуке, наредних мјесеци могу се очекивати тужбе судија и тужилаца против БиХ, који ће, као и раније, тражити исплату накнада за топли оброк, превоз и смјештај.

"Из политичких разлога нисмо подржали закон, због укупних односа према правосуђу. Из извјештаја који ми имамо из РС то не би било уједначавање плата свих запослених у правосудним институцијама, посебно ако се узму у обзир различите норме", рекао је Драгутин Родић, ДНС-ов делегат Клуба Срба у Дому народа парламента БиХ.

Он каже да ће судије и тужиоци вјероватно тражити заштиту на суду, али да закон мора поново на усаглашавање, чиме ће се, како каже, по свему судећи, бавити нови сазив Савјета министара БиХ.

Подсјећања ради, измјене Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ услиједиле су након одлуке Уставног суда БиХ да је ранији закон у супротности с Уставом БиХ.

Оцјену уставности тражио је Суд БиХ јер су сматрали да се ради о дискриминацији с обзиром на то да судије и тужиоци, према овом закону, нису имали право на накнаду за топли оброк, превоз и смјештај, као и запослени у институцијама БиХ.

Након ове одлуке Уставног суда са око годину дана закашњења, предложен је нови закон, који им уводи ове накнаде, али истовремено практично укида регрес, који је запосленима у институцијама БиХ симболичних једну КМ, а који у случају судија и тужилаца износи око 2.200 КМ.

Након овог приједлога, Медџида Кресо, предсједник Суда БиХ, писала је парламентарцима БиХ и због изједначавања са осталим запосленима у институцијама БиХ, односно због приједлога у закону да се регрес судијама и тужиоцима регулише подзаконским актом и поново најавила тужбе против БиХ.

"Наведеним амандманом, извјесно је, доводе се у питање постојеће плате, односно примања судија и тужилаца у Суду и Тужилаштву БиХ, што је у супротности са међународним стандардима о независности судства и судијске независности", написла је Кресо упозоравајући парламентарце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана