Судбина уредби у рукама посланика

Дарко Момић
Судбина уредби у рукама посланика

БАЊАЛУКА - Уредбе са законском снагом, које од проглашења ванредног стања у Републици Српској доноси предсједница РС Жељка Цвијановић, у складу са Уставом упућују се на потврђивање Народној скупштини Српске чим се републички парламент опет буде могао састати.

Оно што изазива недоумице у јавности јесте питање каква ће бити судбина поменутих уредби и у складу с њима донесених нижих правних аката у случају да их Народна скупштина РС не потврди након што поново почне са радом и да ли ће о њима морати да се изјашњава и Вијеће народа РС, односно да ли ће клубови конститутивних народа моћи да покрену питање виталног националног интереса на неку од уредби коју је донијела предсједница Српске.

На та питања одговоре даје бањалучки адвокат Александар Јокић који каже да су уредбе са законском снагом изузетак од редовне законодавне процедуре.

- Њихова природа је да у вријеме ванредног стања, у коме се Народна скупштина РС не може састати, мијењају законе које је неопходно донијети у том тренутку. Зато је Устав РС у члану 81. став 2. предвидио обавезу да НСРС, чим се буде опет могла састати, потврди ове уредбе - објашњава Јокић за “Глас Српске”.

Он посебно истиче да њихово потврђивање није везано са престанком ванредног стања, него могућношћу састајања НСРС, додајући да је отворена могућност да се републички парламент састане и расправља о уредбама и док је ванредно стање на снази.

- Устав није дефинисао шта ће бити са овим уредбама уколико их НСРС не потврди, али по логици ствари те уредбе би, у том случају, престале да важе даном одбијања од стране НСРС. Оне би ипак производиле правно дејство од доношења до дана одбијања, јер је НСРС немогућношћу састајања овластила предсједника РС да, по прописаној процедури и уз испуњеност пописаних услова, врши законодавну функцију - објашњава Јокић.

Он објашњава да би у другом случају, односно уколико би НСРС потврдила уредбе, оне наставиле да егзистирају у форми закона, а евентуална питања виталног националног интереса би била рјешавана као и за све друге законе које доноси НСРС.

- Коначно, уколико би се испоставило да су уредбе противне Уставу РС, односно уколико то Уставни суд РС утврди, оне не смију да производе никаква правна дејства и свако коме је повријеђено право појединачним актом донесеним на основу уредбе има право да тражи од надлежног органа измјену тог појединачног акта - објашњава Јокић.

Шест уредби

Народна скупштина РС донијела је 28. марта на посебној сједници одлуку о увођењу ванредног стања. Одлука је ступила на снагу 3. априла након што су се сви клубови у Вијећу народа РС изјаснили да она не угрожава њихов витални национални интерес.

Предсједница Српске прве двије уредбе са законском снагом донијела је 6. априла и то Уредбу о роковима и поступању у судским поступцима и Уредбу о забрани изазивања панике и нереда, а потом 10. априла још пет уредби. У међувремену је повучена Уредба о забрани изазивања панике и нереда, тако да је на снази шест уредби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана