Странци не могу уклањати мине у БиХ

Дарко Момић
Странци не могу уклањати мине у БиХ

БАЊАЛУКА - Министарство правде БиХ потврдило је да су тачни и оправдани наводи домаћих деминера да се стране невладине организације незаконито баве деминирањем у БиХ зато што нису у складу са законом регистровани за обављање те дјелатности.

Након што је наш лист недавно пренио тврдње представника домаћих деминера да стране невладине организације немају законом прописани статус правног лица због чега нису валидне акредитације које им је издала Комисија за деминирање БиХ, то је и званично потврђено од стране надлежних институција БиХ. У одговору Министарства правде БиХ на захтјев Центра за хуманитарно разоружање (СХР) из Мостара наведено је да у Закону о удружењима и фондацијама БиХ нема правног основа за то да канцеларија или представништво страних невладиних организација стекне статус правног лица.

- Министарство правде БиХ надлежно је за оснивање и правни положај удружења и фондација, регистровање, имовину, престанак рада и брисање из регистра, статусне промјене и друга питања значајна за рад удружења и фондација која се региструју у складу са Законом о удружењима и фондацијама БиХ. Тим законом је уређено и регистровање канцеларија, представништава и других организационих облика страних удружења и фондација. Закон каже да за стицање статуса правног лица канцеларије или представништва страних невладиних организација нема правног основа - наводи се у одговору.

Предсједник Центра за хуманитарно разоружање из Мостара Давор Коленда поздравља напоре међународних организација које успијевају да обезбиједе донације и својим активностима доприносе смањивању опасности од мина у БиХ, али каже да свака држава која држи до себе мора на својој територији спроводити своје законе.

- Нажалост, код нас није тако, а један од разлога је и то што се интерес појединаца ставља испред закона. Поред свега тога, процес деминирања у БиХ, без обзира на свјесне или несвјесне поступке појединаца, не смије да буде заустављен и то је оно што је најзначајније, али он се мора вратити у оквире закона - каже Коленда, додајући да говори у име 11 домаћих деминерских фирми и невладиних организација.

Он додаје да не жели ни у кога да упире прстом, али истиче да се зна шта је чија улога у процесу деминирања у БиХ.

- Директор Центра за деминирање БиХ (БХМАК) одговоран је за законитост и он је као такав био дужан да Комисији за деминирање БиХ предложи да изда акредитације фирмама и организацијама које за то испуњавају услове. Зашто је он Комисији предложио да акредитује оне који за то не испуњавају услове, јер немају статус правног лица, то је питање за њега - каже Коленда.

Према његовим ријечима, након што је Министарство правде БиХ потврдило да представништва страних организација немају статус правног лица, а тиме не испуњавају први услов за добијање акредитација, јасно је да су чланови Комисије за деминирање доведени у заблуду и да су издали акредитације онима који не испуњавају услове.

- Зато смо и тражили да ставе ван снаге нелегално акредитације издате представништвима страних организација и упозоре их да су дужне да се акредитују у складу правним прописима који важе у БиХ - каже Коленда.

Он истиче да је рјешење у стриктној примјени закона или у измјени Правилника за акредитовање организација за противминско дјеловање.

- Међутим, најзначајније је да се деминирање не зауставља. У том циљу, предлажемо министарки цивилних послова Анкици Гудељевић да сазове Борд донатора како би заједно тражили рјешења за превазилажење проблема у процесу деминирања - каже Коленда.

БХМАК

Директор БХМАК-а Саша Обрадовић каже да је процес деминирања у БиХ у значајној мјери успорен усљед епидемије изазване вирусом корона због чега је и велики дио донаторских средстава планираних за деминирање усмјерен на борбу против короне.

- У том смислу у одређеној мјери разумијем и незадовољство деминерских фирми и организација. Што се тиче њихових тврдњи, и ми смо тражили од Министарства правде БиХ тумачење појединих правних прописа, али још нисмо добили одговор - каже Обрадовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана