Страначки асови дубоко у рукавима

В. Кулага, М. Миљић
Страначки асови дубоко у рукавима

Бањалука - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ половином идуће седмице расписаће локалне изборе, а владајуће и опозиционе партије у РС још нису посложиле коцкице и тешко долазе до усаглашених адута за побједе у многим локалним заједницама.

Одлука о расписивању избора требало би да буде усвојена 4. маја, када ће бити дато зелено свјетло упутству о роковима и редослиједу изборних активности за предстојеће изборе који ће бити одржани 2. октобра. И док се рокови полако ближе, у политичким блоковима у РС, једном који предводе СНСД, ДНС и СП и другом који чине странке Савеза за промјене, увјеравају да свакодневно разговарају са партнерима с циљем постизања договора о заједничким кандидатима за градоначелнике и начелнике. И једнима и другима је, наглашавају, циљ заједнички излазак на изборе, али признају да ствари не иду баш најбоље у многим срединама у РС.

У Бањалуци су најозбиљнији кандидати за градоначелника Игор Радојичић из СНСД-а и Драган Чавић из НДП-а, али ни један ни други још нису добили подршку црно на бијело.

Потпредсједник ДНС-а и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић јуче је на питање да ли ће та странка подржати Радојичића у тој трци, као што су потврдили усмено социјалисти, казао да то ДНС још нико званично није питао.

- Када буде договора на нивоу РС, надам се да ће да услиједе и на нивоу града - поручио је Чубриловић.

Потпредсједник СНСД-а Марко Видаковић казао је јуче да трају преговори о заједничким кандидатима са ДНС-ом и СП-ом и да очекује да ће ускоро све бити познато.

- Опредијељени смо да наступамо заједно. Негдје смо постигли договор, негдје се договарамо, док у неким мјестима ствари иду мало теже. У принципу, имена која су предложили локални одбори добиће вјероватно подршку врха - закључио је Видаковић.

Договор је, између осталог, постигнут и у Козарској Дубици, гдје су одбори СНСД-а, ДНС-а и СП-а потписали споразум о заједничкој кандидатури Раденка Рељића из СНСД-а за начелника. СНСД и ДНС су подржали Млађана Драгосављевића из СНСД-а као кандидата за начелника Српца, док су преговори са социјалистима, који су од почетка заинтересовани за ту локалну заједницу, у току.

Све карте нису отворене ни у Савезу за промјене. Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је јуче да је Савез близу договора о кандидату за градоначелника Бањалуке и да ће његово име бити саопштено у наредних неколико дана.

- Биће то сигурно једно име, а ко год да буде, имаће апсолутну подршку ПДП-а, био он из ПДП-а или друге странке, био то Чавић или неко други - рекао је Бореновић и нагласио да ће свака странка имати своју одборничку листу.

- Убијеђени смо да ће ПДП испунити циљ, а то је најмање пет одборника у Скупштини града Бањалуке и освајање градоначелничког мјеста са колегама из Савеза за промјене - рекао је Бореновић.

Предсједник НДП-а Драган Чавић вјерује да ће у Савезу релативно брзо бити постигнут потпуни договор.

- У овом тренутку имамо договорен један број општина, то ће бити реализовано - истакао је Чавић, који очекује да ће њихов кадар добити подршку за начелника Шамца.

Најозбиљнији кандидати за начелника Дервенте су актуелни начелник Милорад Симић из СНСД-а и Наде Планинчевић, посланик СДС-а у Народној скупштини РС. Познато је и да ће актуелни начелник Теслића Милан Миличевић у трку за нови мандат, а ту шансу највјероватније ће да добије члан СНСД-а и актуелни начелник Билеће Миљан Алексић.

Српске странке у Сребреници данас ће представити заједничког кандидата за начелника те општине. Према незваничним сазнањима, за начелника ће кандидовати Младена Грујичића, предсједника сребреничке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила. Грујичић је уједно и члан СНСД-а.

Предсједник Општинског одбора СНСД-а Сребреница Радомир Павловић изјавио је да ће у 19 часова бити саопштено име кандидата за начелника. Додао је да су српске странке у претходних десет дана  у Сребреници одржале низ састанака на којима је било ријечи о избору кандидата, те да је постигнут висок степен јединства.

Предсједник СДС-а у Сребреници Момчило Цвјетиновић рекао је да ће данас прво општински одбори СДС-а и СНСД-а одржати заједнички састанак на којем ће усагласити своје ставове у вези са заједничким кандидатом, а након тога представиће кандидата и осталим представницима српских странака.

Изборни закон

Представнички и Дом народа Парламента БиХ у сриједу би требало да се изјасне о измјенама и допунама Изборног и Закона о финансирању политичких странака, које је утврдила Интерресорна радна група за измјену изборног законодавства. Измјене, да би биле примијењене на локалним изборима, морају да буду усвојене до расписивања избора, а у Парламенту БиХ нису оптимистични и указују да су велике шансе да избори буду одржани по старим правилима.

Замјеник предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Лазар Продановић изјавио је да посланици странака из РС у Парламенту БиХ приликом доношења одлуке о изборима у Мостару треба да испоштују све приједлоге Координације српских организација у Мостару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана