Стојановић: Још има времена за борбу против политичке резолуције

Срна
Стојановић: Још има времена за борбу против политичке резолуције

БИЈЕЛЈИНА - Адвокат Миодраг Стојановић оцијенио је да је најављена резолуција о Сребреници декларативна и суштински политичка, те истакао да још има времена за дипломатску борбу да се расправа о овом спорном документу не нађе пред Генералном скупштином УН.

”Мислим да има борбе још увијек да се резолуција скине са расправе, што је иницијатива коју је покренула Србија”, нагласио је Стојановић.

Стојановић истиче да је занимиљива чињеница да је резолуција покренута на иницијативу НЈемачке која је починилац највећег геноцида у историји човјечанства и Руанде на чијем простору је почињен геноцид, те да је подржавају или су њени спонзори САД и Француске.

Према његовим ријечима, поента резолуције је порука НЈемачке – враћамо вам за оно што ви говорите за Кристијана Шмита.

Друго што уочава након увида у нацрт резолуције о Сребреници јесте да њима, како каже Стевановић, није довољна индивидуална одговорност многобројних пресуда које су донесене у Хагу, па и пред Судом БиХ, него траже једну ширу одговорност.

“Она би могла да иде и до границе колективне одговорности нашег народа и то је оно што брине, што политички брине”, рекао је адвокат.

Стојановић наводи да, као прагматичан човјек, мисли да ће они ту резолуцију подржати и да се неће бавити питањем је ли био или није био геноцид, него ће “то констатовати само као чињеницу, полазећи од пресуда Хашког трибунала, националног суда и Међународног суда правде у предмету Србије и БиХ”.

“Резолуција је по форми декларативна, као што су иначе резолуције УН, суштински поново се осуђује све што се дешавало на простору Сребренице и траже се оперативне радње које подразумијевају да се 11. јули прогласи даном међународног сјећања на догађаје везане за Сребреницу, да се у школске програме у региону уврсти и оцјена онога што се дешавало у Сребреници и у коначници, поново се инсистира на забрани негирања геноцида и фаворизовању лица која су осуђена за ратне злочине”, навео је он.

Он је оцијенио да се из самог текста резолуције види да се ради о политичкој декларацији.

Стојановић је истакао да је увјерен да евентулано усвајање резолуције неће угрозити Републику Српску која је трајна.

“Република Српска је трајна творевина, резултат Дејтонског мировног споразума. Нема укидања Републике Српске без измјене овог међународног уговора”, истиче Стојановић. Он је рекао да не вјерује да би се могло десити да се промијени међународни уговор и нестане Република Српска јер то изједначава са пропашћу међународног правног поретка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана