Српска помогла 373 фирме из ФБиХ

Маријана Миљић Бјеловук
Српска помогла 373 фирме из ФБиХ

БАЊАЛУКА - Српска је у јеку пандемије вируса корона помогла више од 370 предузећа из ФБиХ која послују на њеној територији и то са више од милион марака, док и даље тај ентитет не издваја ни фенинг за фирме из РС које су тамо отвориле своје пословнице.

Према Уредби са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед појаве вируса корона, обавеза Пореске управе РС била је да заприми захтјеве правних лица и предузетника и утврди да ли остварују право за уплату пореза и доприноса за март 2020. године, те за исплату најниже плате за април и уплате доприноса на ту плату.

- Захтјеви су одобравани свим обвезницима који послују на територији РС, а који испуњавају услове прописане овом уредбом и који се налазе на списковима које су надлежна министарства била дужна да доставе Пореској управи РС, без обзира на то да ли су сједишта тих обвезника у РС или у ФБиХ - навели су у Пореској управи РС.

Према обрађеним захтјевима, порези и доприноси и најнижа плата уплаћени су за 373 фирме из Федерације које послују на тржишту Српске, а за те намјене издвојено је 1,05 милиона марака.

- Пореска управа је за март 2020. одобрила 256 захтјева пословних јединица правних лица чије је сједиште у ФБиХ за уплату пореза и доприноса у износу од 546.551 КМ - казали су “Гласу Српске” у Пореској управи.

Када је у питању април, одобрено је 117 захтјева пословних јединица правних лица чије је сједиште у ФБиХ за исплату најниже плате и уплате доприноса на ту плату у износу од 505.715 марака.

- Од тога се 342.167 марака односи на исплату најниже плате за 720 радника, те 163.549 КМ за уплату доприноса на ту плату - навели су у Пореској управи.

Привредници из Српске до сада су у више наврата апеловали да и Федерација помогне фирме из РС које су тамо отвориле своје пословнице, али тамошње институције остале су глуве на те позиве. 

- Једино су у БиХ без помоћи остале фирме из Српске које имају своје радне јединице у ФБиХ. За те раднике, које раде у Федерацији, тамошња влада и надлежне институције нису издвојили ниједну марку. За своје захтјеве добили смо и подршку федералне Привредне коморе  - рекао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Због такве праксе и политике Федерације нарушена је и конкуренција на тржишту, јер предузећа из РС која тамо послују запошљавају око 1.500 радника и нису добила никакву помоћ.

- Због тога смо писали и Конкуренцијском савјету БиХ и очекујемо од њих позитиван одговор на основу којег ћемо даље дјеловати. Дошло је до директног нарушавања конкуренције на тржишту ФБиХ - навео је Благојевић.

И из Владе РС апеловали су на институције у Федерацији да помогну предузећа из Српске која тамо послују, али ни ти позиви нису уродили плодом.

Други пакет помоћи

Из Владе РС су раније најавили да припремају други пакет финансијске помоћи за привреду и пољопривреду.

- То ће ићи из Компензационог фонда који пунимо из буџета и то нам је у фокусу у овом моменту. Све ово треба издржати до краја године и мислимо да и тај други ниво помоћи привреди према садашњим пројекцијама можемо издржати. Сада је највећи успјех одржати привреду да бисмо имали одређену перспективу, јер ако је не одржимо, немамо шта очекивати - казала је раније министарка финансија РС Зора Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана