Србија шаље нових 8,4 милиона евра у Српску

Ведрана Кулага
Србија шаље нових 8,4 милиона евра у Српску

Београд - Република Србија је одлучила да издвоји нових 8,4 милиона евра за помоћ општинама и градовима у Републици Српској, а новац ће поново бити усмјерен за обнову и изградњу вртића, домова здравља и других важних инфраструктурних пројеката.

Србија је прошле и претпрошле године, кроз двије донације вредније од 11 милиона евра, помогла реализацију истих и сличних пројеката у Српској, а нова донација објелодањена је јуче након састанка члана Предсједништва БиХ из Српске Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића у Београду.

Србија жели, како је речено, у току ове године да помогне свакој општини у Српској, али и у Федерацији, ако добије захтјеве, па и у општинама које нису већински српске. Договорено је да ове године, новцем из буџета Србије, буде изграђен вртић у Градишци, вртић и амбуланта у мјесној заједници Петрићевац у Бањалуци те омладински камп у Шипову. Реконструкција школа је планирана у Мркоњић Граду, Теслићу, Добоју и Шамцу те вртића у Власеници.

Новац би требало да буде усмјерен и за реконструкцију Дома здравља у Козарској Дубици, за изградњу дома за стара лица у Новом Граду, док би у Прњавору требало да буду реконструисани мокри чворови у основној школи, а у Кнежеву реконструисан Дом здравља. У Теслићу, Броду и Шамцу у плану су реконструкције школа, а у Добоју је циљ дневни центар за дјецу са потешкоћама у развоју.

У Пелагићеву ће бити реконструисана амбуланта породичне медицине, у Бијељини грађена спортска дворана у оквиру Гимназије те у оквиру школе у Великој Обарској, а у Зворнику је у плану реконструкција школе “Свети Сава” и Дома здравља.

У Братунцу ће бити изграђен објекат за општинске административне службе, а средствима Србије у Шековићима ће бити реконструисана основна школа. У Источном Сарајеву биће реконструисан објекат у оквиру болнице “Србија”, а у Трнову основна школа и спортска сала.

У општини Пале, на Јахорини, биће изграђен дом здравља, а у Рогатици реконструисана школа и дворана. У Калиновику ће бити реконструисан Дом за старија лица те финансирана набавка санитетских возила за 15 локалних заједница.

- Добили смо нови приједлог од Додика и Владе Републике Српске. Желимо да помогнемо свакој општини у Српској, а и општинама у ФБиХ, попут Гламоча и Дрвара - рекао је Вучић након састанка.

Осврћући се на договорене нове пројекте Србије у Српској, Додик је навео да двије земље у континуитету рјешавају озбиљне проблеме за обичне људе у Српској и додао да је захвалан Вучићу што показује жељу да помогне Српској.

- Сматрам да је ово једна снажна подршка људима широм Српске. Са овим пројектима ћемо комплетирати замисао да у свакој општини у Српској буде један од пројеката који је инициран из средстава Србије, тако да је идеја да Србија буде присутна у свакој општини Српске - рекао је Додик.

Први човјек Градишке Зоран Аџић рекао је јуче за “Глас Српске” да, у том граду, постоји велики потреба за вртићем јер имају више од 200 дјеце која чекају упис. На подручју општине, каже, постоје два мања вртића.

Најављена реконструкција школе у Теслићу биће, како је рекао начелник те општине Милан Миличевић, први пројекат који ће бити реализован кроз помоћ власти у Србији.

Из Београда је јуче поручено и да Србија жели да помогне у програму подстицања инвестиција и најавио помоћ када је ријеч о старт аповима за шта је већ уплатила 500.000 евра и да ће уплатити још толико. Вучић је изразио наду да ће ускоро моћи да оде у Бањалуку и разговара са малим привредницима те додао да је Србија спремна да додатно, кроз субвенције, подстакне сточарство, воћарство и повртарство.

Ауто-пут

На састанку у Београду било је ријечи и о градњи ауто-пута, а поручено је да ће у другој половини јуна, око Видовдана, почети радови на ауто-путу Београд - Бијељина - Сарајево, од Кузмина до Сремске Раче.

Александар Вучић је рекао да је са Милорадом Додиком говорио и о другим важним питањима и да су се сагласили да су мир и стабилност од кључног значаја за економски напредак и развој.

Демонстрације

Милорад Додик и Александар Вучић су истакли јуче да се Српска и Србија залажу за мир и стабилност, а било је ријечи и о демонстрацијама које су протеклих дана биле у Србији. Додик је оцијенио да је Вучић послао поруку одбране институција и државности Србије, што је и међу грађанима Српске наишло на одобравање.

- Апсолутно је била видљива одбрана позиције Србије храбрим наступом, што грађани Српске свакако одобравају - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана