Спремна подлога за изборну трку, кандидати чекају зелено свјетло

Ведрана Кулага
Спремна подлога за изборну трку, кандидати чекају зелено свјетло

Бањалука - Политичке партије у Републици Српској већ су поодмакле у припремама за опште изборе, а док чекају зелено свјетло из Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ за кандидатске листе, у централама и локалним одборима усаглашавају посљедње детаље за изборну трку која почиње за нешто више од мјесец.

Општи избори у БиХ заказани су за 7. октобар, а у странкама истичу да је доста посла урађено те да ће у наредним данима посложити све коцкице за кампању која званично почиње у првим данима септембра. 

Стање у својим редовима пред октобарске изборе пречешљале су у суботу на Козари делегације СНСД-а, ДНС-а и СП-а који чине владајућу коалицију у Српској. Лидери странака кажу да је побједа на изборима резервисана за ту коалицију, њихове кандидате и листе, што потврђују и анкете.

Поједини кандидати већ су на друштвеним мрежама објавили да су стали испред објектива фотоапарата и направили прве фотографије за изборне плакате.

Једно од кључних питања су и компензацијске листе, а ко ће добити сигурно мјесто, требало би да буде познато ове седмице.

- Све иде према плану. Компензацијске листе би требало да буду сачињене ове седмице, а кампања је готово већ спремна. Сада се усклађујемо са коалиционим партнерима јер заједно радимо ову кампању - рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић. 

У ДНС-у су казали да је спреман терен за излазак пред бираче и да разговарају са представницима на локалном нивоу.

- Циљ едукације чланова је да се оствари што бољи резултат и одговорно ка изборној побједи - казали су у ДНС-у.

Предсједник Извршног одбора СП-а Слободан Протић каже да је њихов слоган да сигурно и слободно Српска живи и ради, сасвим јасан и да социјалисти с правом очекују изузетно добар изборни резултат.

На данашњој сједници Предсједништва ће, каже, утврдити ко ће од чланова добити мјесто на компензацијској листи.

- Све иде како смо планирали и сада већ улазимо у посљедњу фазу у сусрет изборној кампањи. С правом кажемо да имамо капацитет да освојимо 100.000 гласова и вјерујем да ће многе изненадити наш изборни резултат. Конвенције које ћемо имати у септембру ће потврдити снагу наше партије - рекао је Протић.

Терен за изборе увелико припремају и у опозицији, гдје такође вјерују да је побједничко постоље резервисано за њих.

У руководству СДС-а јуче нису одговарали на позиве, а из те странке недавно су истакли да припреме за изборе иду својим током те да су локални челници добили јасне задатке.

Шеф изборног штаба ПДП-а Славиша Марковић поручио је да ће посљедње детаље у вези са компензацијским листама завршити ове седмице на сједници органа странке.

- Рекламни материјал радимо са нашим тимом и доста ствари је већ завршено - рекао је Марковић. 

Ситуацију у својим редовима пред изборе сумирали су јуче и у НДП-у на сједници бањалучког одбора те странке.

Предсједник НДП-а Драган Чавић је навео да је сједница дио редовних активности у оквиру припрема за опште изборе, те да постоје разлози да вјерују да ће остварити добар резултат.

Предсједник бањалучког одбора Крсто Јандрић рекао је да су спремни за изборе, те да су томе претходили дуготрајан и свеобухватан рад и потребне припреме за изборну кампању.

Владајућа коалиција одлучила је да у трку за предсједника РС иде актуелна премијерка Жељка Цвијановић којој на мегдан излази лидер СДС-а Вукота Говедарица, а за мјесто члана Предсједништва БиХ из РС бориће се актуелни предсједник РС Милорад Додик и кандидат Савеза за побједе Младен Иванић који је на тој позицији у Сарајеву готово четири године.

Рокови

ЦИК БиХ би требало, према утврђеном редослиједу изборних активности, да овјери кандидатске листе до 3. августа, након чега слиједи подношење компензацијских листа. Све листе би требало да буду објављене до 23. августа, до када треба да буде закључен и потврђен коначни Централни бирачки списак.

Објава броја бирача за сваку изборну јединицу планирана је до 30. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана