Споразум о стабилизацији и придруживању на снази од 1. јуна

Срна
Споразум о стабилизацији и придруживању на снази од 1. јуна

Брисел - Савјет ЕУ усвојио је данас одлуку о закључењу Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/ са БиХ, уз очекивање да ће документ ступити на снагу 1. јуна, саопштено је данас у Бриселу.

“ССП представља оквир за односе ЕУ и БиХ. Овај споразум постепено успоставља подручје слободне трговине између ЕУ и те земље”, наводи се у саопштењу.

Овим документом такође се “утврђују заједнички политички и економски циљеви и охрабрује регионална сарадња”.

“У контексту приступања Европској унији, споразум служи као основа за провођење процеса приступања”, додаје се у саопштењу.

Савјет ЕУ напомиње да ће ова одлука омогућити да БиХ крене напријед у односима са ЕУ и да треба да послужи као “позитиван подстицај за наставак социо-економских, судских и осталих неопходних реформи за интегрисање те земље у ЕУ”.

У тексту се додаје да је циљ овог споразума да се БиХ припреми за будуће чланство у ЕУ.

“ЕУ позива БиХ да остане ангажована и да одржи садашњи позитивни моментум развијањем, уз консултовање са ЕУ, иницијалног реформског плана, са фокусом на питања од директног интереса за грађане”, пише у саопштењу.

Савјет ЕУ додаје да “ова агенда треба да обухвати релевантне реформе у области економије, владавине права и доброг управљања, као и питања функционалности, укључујући ефикасан координациони механизам у вези са питањима која се односе на ЕУ”.

“ЕУ наглашава значај ангажовања грађанског друштва у овом процесу. Сврсисходан напредак у провођењу овог реформског плана неопходан је да би ЕУ размотрила пријаву за чланство”, закључује се у саопштењу. 

Гењац: Ступање Споразума о стабилизацији и придруживању је пружена рука из Брисела

Члан Заједничке комисије за европске интеграције Парламентрарне скупштине БиХ Халид Гењац је, након вијести да је одблокиран Споразум о стабилизацији и придруживању, казао да прије свега, у споразуму стоји да ће се постојећи закони и будуће законодавство БиХ усклађивати и ускладити с правном стечевином Европске уније у периоду који тече од дана примјене споразума па највише до шест година.

„То практично значи огроман број закона који се морају ускладити с европском обавезујућом регулативом, законима и обавезујућим директивама. У бх. приликама то значи велики број закона на разним нивоима, од кантона, ентитета, државе”, казао је Гењац.

По његовим ријечима, без обзира на унутрашњу сложеност БиХ, Брисел тражи једну адресу за један став из БиХ, „на тој адреси да буде један став који је у БиХ претходно договорен о свим питањима и проблемима који се појављују на том путу”.

Гењац наводи да је то огроман број питања и „то је још један од разлога за овај механизам координације”.

Додаје да је механизам координације првобитно био схваћен као техничко питање у смислу техничког усклађивања рокова, међусобног усклађивања закона, итд.

 „Наиме, кад се све на техничком нивоу припреми и експертски уреди уз помоћ Брисела, и закони и стратегије државне итд., технички би и у нашим приликама било лако уредити то да се у свим законима усагласи или да се усвоји тамо гдје треба, кад не би било различитог политичког гледања на процес интегрисања. Због тог различитог политичког гледања настаје и код дефинитивног одлучивања оптерећеност тим различитим политикама и обично, до сада је бивало, да о најзначајнијим питањима није било могуће донијети одлуку”, казао је Гењац.

Додао је да је у основи то питање надлежности  ”из РС потенцирање надлежности ентитета РС, оспоравање надлежности државе и некакав концепт или модел интегрисања на начин да се БиХ сматра провизорним оквиром која је само оквир за интегрисање два ентитета у ЕУ”.

Вјерујем, додао је, да ступање Споразума о стабилизацији и придруживању значи и појачану медијацију Брисела, значи и појачани фокус из Брисела на бх. питања њеног интегрисања у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана